Elnök az elnök ellen

Az államfő újabb levele is azt bizonyítja, hogy nem azonos nyelven beszél a miniszterelnökkel. Az államfő folyamatosan személyében támadja Gyurcsány Ferencet, míg a válasz egy kormány nevében érkezik.

Sólyom László az önkormányzati választások utáni beszédében bírálta a miniszterelnököt: "nem ismeri el, hogy megengedhetetlen eszközöket használt annak érdekében, hogy a hatalmat megtartsa, és azután fogjon hozzá az állami pénzügyek rendbetételéhez". Majd úgy fejezte be, hogy "az Országgyűlés dönt a miniszterelnök személyéről. Az Országgyűlés helyreállíthatja a szükséges társadalmi bizalmat. A megoldás kulcsa a parlamenti többség kezében van."

Félreérthetetlen.

Válaszként azonban a miniszterelnök nem önmagára, hanem a kormányra, illetve annak programjára kért bizalmi szavazást.

Sólyom fogadja a kihívást, szinte habozás nélkül válaszolt: nyugtázta a bizalmi szavazást, örömmel veszi, hogy a parlament elé kerül a kérdés, majd ismét a kormányfő ellen fordult: "az Országgyűlés a bizalmi szavazással arról is dönteni fog, hogy a miniszterelnök megengedhető eszközöket használt-e az országgyűlési választások megnyerése érdekében" - írja.

Pedig nem. Erről nem szól a határozati javaslat.

Sólyom nem következetes: a választásokat ugyanis nem Gyurcsány nyerte meg, hanem az MSZP és az SZDSZ. Az igazmondást vagy mindenkin számon kéri, vagy senkin. Így volna őszinte.

Egyet azonban elért: a Fidesz a tüntetés napján is bemegy a politikai döntésre rendelt helyre, a Parlamentbe. Ha valahol még lehet azonos nyelven beszélni, csak ott.

Az államfő pedig ismét felülről, a karzatról hallgathat.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.