Chomsky élt, Chomsky él

Chávez az ENSZ közgyűlésén az elhunyt Chomskyra hivatkozott, pedig a nagy radikális él és virul. De reklámnak nem volt rossz a halálhíre, Chomsky új könyve egyszeriben a toplisták élére szökött.

Miközben a magyar sajtó tele volt azzal, hogy „Oszama bin Laden nem halt meg”, bizonyára sokak figyelmét elkerülte a hír, hogy Noam Chomsky is él.

A nagy nyelvészt és baloldali közírót sokan pokolra kívánják. David Horowitz például, aki a hajdani újbaloldaliból mára neokonzervatívvá vált, becstelen hazaárulónak nevezi, és „a gyűlölködő antiamerikanizmus ajatollahjának” kiáltja ki. De azért senkinek sem tűnt volna föl az a tény, hogy a radikális baloldal által bálványozott Chomsky nem költözött az örök vadászmezőkre, ha a venezuelai elnök, Hugo Chávez nem kelti tévedésből halálhírét.

Chávez szeptember 20-án ezt mondta az ENSZ közgyűlésén Bush elnök előző napi fellépésére utalva: „Tegnap itt járt az ördög, még most is érzem a kénkő szagát.” S a beszéd közben fölmutatta Chomsky Hegemónia vagy túlélés: Amerika világuralomra tör című könyvének egy példányát, és sajnálkozását fejezte ki, hogy nem sikerült személyesen megismerkednie az elhunyt szerzővel.

Chomsky – mint a New York Times írja – „nagyon is életben van”, bár nem könnyen birkózik meg a beszéd hatására kapott 10 000 e-maillel. A 77. évét taposó szerző azonban erőt meríthet abból, hogy a venezuelai elnök által dicsért könyv egyszeriben a bestseller listák élére szökött.

A Hegemónia vagy túlélés egy nappal Chávez bakija előtt még csak 20 644. volt az Amazon listáján, szeptember 26-án már a második lett, 27-én pedig ebből a könyvről adtak el a legtöbbet a világ legnagyobb virtuális könyváruházában. Gyorsan újabb 25 000 új példányt kellett rendelni a kiadótól. Azóta lassanként lejjebb csúszott a bestseller listán, de még mindig a tisztes 21. helyet foglalja el.

Amikor Oszama bin Laden egyik videóüzenetében a közönség figyelmébe ajánlotta a kevéssé ismert, idős politikai író, William Blum egy szintén Amerika világuralmi törekvéseit ostorozó munkáját, az is igen jót tett a könyv forgalmának. De Chávez még jobb könyvügynök. Igaz, Chomsky esetében a régi rajongókra is lehetett számítani.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.