Dr.Öcsi: Ismerd meg a jogaidat!

Az UNICEF Magyar Bizottság honlapja nemrég gyermekjogi játékkal bővült. A dr. Öcsi névre hallgató jogi-információs játék keretében 8-10 éves gyerekek tájékozódhatnak néhány fontosabb gyermekjogról. Dr. Öcsi a honlapra kerülése óta már több ezer látogatónak adott hasznos információkat.

A játék képek és kérdés-felelet formájában vezeti be a gyerekeket a jogok világába, gyereknyelven megfogalmazott példákkal találkoznak és lépkedhetnek egyik kérdésről a másikra.

Dr. Öcsi figurája és a játék képi világa Superman-re emlékeztet. Egy-egy, képpel jelzett helyzethez egy kérdés és 4 lehetséges válasz tartozik. Helytelen válasz esetén dr. Öcsire kattintva, segítséget kap a gyerek az adott esetre vonatkozó rendelkezés magyarázatának elolvasásával. (A játékban szereplő jogok a Gyermek Jogairól szóló, 1989-ben elfogadott nemzetközi egyezmény egyes rendelkezéseit illusztrálják.)

A 10 feldolgozott jog: jog a vélemény nyilvánítására, gyülekezési és egyesülési szabadság, magánélethez, magántitokhoz való jog, jog az erőszaktól, bántalmazástól való védelemre, humanitárius segítséghez való jog, a menekült státusz elismerése, a fogyatékkal élő gyermek joga a speciális védelemre és gondoskodásra, az egészséghez, egészséges környezethez való jog, a diszkrimináció tilalma, a gyermekmunka és a kizsákmányolás tilalma, végül az elvált szülővel történő kapcsolattartásra való jog.

(Forrás: Unicef Magyar Bizottság)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.