"Tények és hazugságok" az Orbán-Nastase egyezségről

Az MSZP javasolja az Orbán Viktor magyar és Adrian Nastase román miniszterelnök által aláírt, a státustörvényhez kapcsolódó magyar-román egyetértési nyilatkozat végrehajtásának felfüggesztését.

A szocialisták pénteken az egyetértési nyilatkozat kapcsán "rendkívüli különkiadást" tartottak a "Tények és Hazugságok" című vádiratukból, amely az Orbán-kormány eddigi tevékenységét szembesíti a Központi Statisztikai Hivatal adataira támaszkodó elemzésekkel.

Juhász Ferenc, az MSZP alelnöke és Kiss Péter szocialista képviselő szerint Orbán Viktor miniszterelnök és a kormány tagjai hazudnak, mert állításukkal ellentétben nemcsak a magyarigazolvánnyal rendelkező határon túli magyarokra, hanem minden román állampolgárra kiterjesztett három hónapos hazai munkavállalási lehetőség veszélyezteti a magyar állampolgárok munkavállalását. Juhász közölte: a memorandum aláírásának "két ember örült, Corneliu Vadim Tudor (a Nagy-Románia Párt vezetője - a szerk.) és Orbán Viktor, az elsőről már régóta tudjuk, hogy magyarellenes". Az MSZP alelnöke azt állította, hogy Orbán becsapta és elárulta a határon túli magyarokat, mert számukra lényegében korlátozás nélküli munkavállalást ígért, majd ezt kiterjesztette minden román állampolgárra. Szerinte Orbán Viktor becsapja a magyar közvéleményt is, amikor arról beszél, hogy a kormány megfelelő eszközzel rendelkezik a külföldiek magyarországi munkavállalásának korlátozására.

Kiss Péter, az előző kormány munkaügyi minisztere felhívta a figyelmet arra: jóllehet a munkanélküliség 1993 óta mérséklődik, a csökkenés üteme fokozatosan lassul. Változatlanul nagyok a munkanélküliség területi egyenlőtlenségei. Az Orbán-Nastase megállapodás megnyitja az ország keleti határait a külföldi munkavállalók előtt, holott a Romániával határos három megye foglalkoztatási helyzete jóval rosszabb az országos átlagnál. A hazánkban munkát vállaló román állampolgárok pedig várhatóan nem nálunk, hanem a határ túloldalán fogják elkölteni fizetésüket, ez pedig tovább szűkíti a vállalkozások fejlődéséhez nélkülözhetetlenül szükséges fogyasztói keresletet.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.