Értetlenség és felháborodás

"A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) jogvédő szervezet értetlenségét és felháborodását fejezte ki a bankrablással kapcsolatos rendőri fellépés miatt." Azt hiszem, ez az a mondat, amitől több olvasónak ereszkedett lila köd véreres szeme elé, mint bármely más cikk okán a Népszabadság pénteki számában. Mi történt? Két ember kirabolt egy bankot, egyiket figyelmeztetés után lelőtték, a másik a pénz mellé túszt ejtett, majd az utcán gépkocsit rabolt, még egy túszt ejtett, majd menekülés közben meglőtték.

Mint gyakorló pr-szakember, érdeklődéssel és elismeréssel figyelem, hogy némely médiaéhes civil szervezet milyen ügyesen kapaszkodik rá olyan hírekre, eseményekre, amelyek a közvélemény érdeklődését magukra vonják. Ezt a technikát a pr-szakmában híreltérítésnek hívják, de közkeletűbb, nyilvánosan nem annyira hangoztatott neve is van: parazitaság. Klasszikus esete, amikor a G8 konferenciára berohan egy meztelen nő, és onnantól senki nem a politikusok világmegváltó terveiről beszél, hanem szegény nyércek szomorú sorsáról. "Ügyes", mondja bennem a szakember, de "elég!" mondja bennem az állampolgár. Nem a civilekre haragszom: ők azt teszik - profi módon - amire mi, a pr-esek tanítjuk őket. Haragom inkább a médiára - jelen esetben a Népszabadságra is - irányul, hiszen már szinte nevetséges az, ahogy az újságírók minden ilyen akciót kritika nélkül benyalnak, és szalagcímek alatt közölnek. Néha már azt a látszatot keltve, hogy az ország lakossága egy emberként haragoszöld, antiglobalista, PETA-tag és Morvai Krisztina-rajongó.

Mit is mond a TASZ? "A jogvédők nyomatékosan felhívták a figyelmet arra: a hatályos magyar jogszabályok szerint a rendőrök nem használhatnak fegyvert a menekülő gyanúsítottakkal szemben." Utánanézett akár egyetlen újságíró is, hogy tényleg így van-e? A rendőrségi törvény (1994. évi 34. tv) 54. paragrafusa többek közt kimondja, hogy "A rendőr lőfegyvert használhat közveszély okozás... bűncselekményének megszakítására', illetve azzal szemben, aki a nála lévő fegyver... letételére irányuló rendőri felszólításnak nem tesz eleget, és magatartása a fegyver ember elleni közvetlen felhasználására utal". Mármost aki fegyverrel a kezében, túszokkal rohangál, még ha éppen háttal áll is a rendőrnek...?

Természetesen nem a rendőrség apologétája akarok lenni, épp elég vaj van a fejükön (már mindjárt az furcsa, hogy ész nélkül lövöldöztek egy távolodó kocsira, miközben rendszerint hat lépésről egy elefántot se igen szoktak eltalálni). Csak szeretném egyszer olvasni, hogy a TASZ, a PETA, a Greenpeace vagy bármelyik civil szervezet értetlenségét és felháborodását fejezi ki, amiért bűnözők kiraboltak egy bankot, tucatnyi békés polgárt veszélyeztettek és túszokat ejtettek. Vagy az természetes?

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.