Morál és üres zseb

Több politikusunk önkényes és pártos értelmezése az önkormányzati választásokkal kapcsolatban engem mint egyszerű választópolgárt is arra bátorított, hogy papírra vessem néhány, talán némileg szokatlan meglátásomat.

Gyurcsány Ferenc balatonőszödi beszéde valóban tömve volt túlzásokkal, hiszen többek között azt valószínűsítette, hogy a kormánypártok nagyon nagyot fognak bukni. Ehhez képest csupán tisztes vereséget szenvedtek, körülbelül akkorát, amekkorát a Fidesz a 2002-es önkormányzati választásokon. Megjegyzem, hogy Orbán Viktor sem mondott le akkor tisztségeiről, mint ahogy anynyi más veresége után sem tette ezt meg.

Megbukott több, tizenhat éve hivatalban levő polgármester is. Úgy tűnik, hogy nem elég a dicső múlt az újraválasztáshoz, ha az fásultsággal, rutinból elmondott ígéretekkel társul, ha nincs új, felvillanyozó mondanivaló. Ez tanulság lehet azon országos politikusok számára is, akiket pártjuk "életfogytiglani" tisztségre ítélt. Talán nem kellene megvárniuk a szavazóurnáknál történő "kivégzésüket".

Jelenleg - némileg paradox módon - Gyurcsány Ferenc és a nevével fémjelzett konvergenciaprogram a biztosíték a külföld számára, hogy országunk képes lesz visszafizetni a tartozásait. Ez még akkor is igaz, ha a miniszterelnökünk maga is ludas az elmúlt évek túlságosan is bőkezű osztogatásában. (Ami már szinte egy fosztogatással is felért az államkassza szempontjából.) Ha a kormány megbukna, annak olyan következményei lennének, amelyek sokkal jobban érintenék a pénztárcánkat, mint a jelenlegi megszorítások. Szép dolog persze tele zsebbel moralizálni, de majdnem üressel legalábbis megfontolandó.

Azért, ha Gyurcsány Ferenc elnézést kért volna az őszödi beszédjéért, akkor véleményem szerint sikeresebben vette volna a választásokat!

Sipos László

Budapest

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.