Két halott és huszonegy sebesült a palesztinok közötti összecsapásban

Ketten meghaltak és huszonegyen megsebesültek hétfőn a Hamász és a Fatah rivális palesztin szervezetek közötti újabb összecsapásokban. Előző nap a Hamász vezette palesztin kormány márciusi hivatalba lépése óta kitört legsúlyosabb összetűzésekben nyolcan haltak meg és százharmincan sebesültek meg a Gázai övezetben és Ciszjordániában.

Az erőszak azután lángolt fel ismét a kormányzó Hamász és a Mahmúd Abbász palesztin elnök vezette Fatah között, hogy gyakorlatilag zsákutcába jutottak a palesztin egységkormány létrehozását célzó erőfeszítések, és röviddel azelőtt, hogy Izraelbe és Ciszjordániába látogat Condolezza Rice amerikai külügyminiszter.

Gáza városába, amelynek utcái előző nap valóságos csatatérré változtak, szinte teljesen visszatért a nyugalom, miután Abbász nyomására a Hamász visszahívta erőit, és helyettük az Abbász ellenőrzése alatt álló nemzetbiztonsági erők biztosították a rendet a palesztin város utcáin és útjain. A Gázai övezet és Egyiptom határán fekvő Rafahban viszont újabb összetűzések törtek ki, két palesztin meghalt, tizenheten megsebesültek, közöttük fegyveresek és polgári lakosok is voltak - közölte egy kórházi illetékes.

Néhány órával korábban a ciszjordániai Nábluszban Nászer as-Sár miniszterelnök-helyettes két testőrét sebesítette meg - egyiküket súlyosan - egy fegyveres, aki gépkocsiból lőtt az autójukra. A miniszterelnök-helyettes nem tartózkodott a járműben. A Hamász fegyveresei megsebesítették a Fatah fegyveres szárnyának, az al-Aksza Mártírjai Brigádjainak egyik tagját. Jerikóban egy éttermi felszolgálót találtak el a Fatah-fegyveresek által leadott golyók, a férfi a klinikai halál állapotában van. Rámalláhban az al-Aksza Mártírjainak Brigádjai általános sztrájkot szerveztek amiatt, hogy a Hamász-kormány erői "elnyomják" a tüntetéseket.

Mahmúd Abbász kedden tér vissza több arab országot is magában foglaló körútjáról. A Fatahhoz közel álló palesztin tisztviselők szeptember 2. óta tiltakoznak az Európai Unió és az Egyesült Államok által terrorszervezetnek minősített Hamász kormányra kerülési miatt bevezetett pénzügyi blokád miatt elmaradt bérük kifizetését követelve.

Az izraeli légierő egyik gépe keddre virradóra támadást intézett egy a Gázai övezet déli részén található Hán-Júniszban lévő vasműhely ellen, a támadás során ketten megsebesültek - közölték palesztin biztonsági források. A gép legalább egy rakétát lőtt ki a műhelyre, megsebesítve két környékbeli lakost. Az izraeli légierő gyakran intéz támadást hasonló műhelyek ellen, ahol a vád szerint a területe ellen kilőtt házilagos készítésű rakétákat állítják elő. (MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.