Orvosi Nobel-díj fehérjeszintézisért

Az orvosi Nobel-díjak nyerteseinek közzétételével elkezdődött a legrangosabb tudományos elismerés idei díjazottjainak bemutatása. A két amerikai kutató a genetika terén ért el jelentős áttörést.

Nyolc évvel ezelőtt jelent meg a Nature-ben az a cikk, amelynek két szerzője az idén decemberben átveheti az orvosi Nobel-díjat. Az 1959-ben született Andrew Z. Fire a Stanford Egyetem, míg az egy évvel fiatalabb Craig C. Mello a Harvard Egyetem professzora. A két kutató fejenként öt-ötmillió svéd koronát is kap.

A két amerikai a génműködés, a genetikai információáramlás szabályozásának teljesen új mechanizmusát fedezte fel. A felismerés jelentőségéről szólva Szabó Gábor, az MTA Kísérleti Orvostudományi Kutatóintézetének (KOKI) osztályvezetője lapunknak elmondta: iskolai tanulmányainkból tudjuk, hogy léteznek úgynevezett hírvivő ribonukleinsav-molekulák, a messenger RNS-ek (mRNS), amelyek a fehérjeszintézishez szükséges információt "fordítják" le a DNS-ről, majd ezt a "fehérjegyártás" helyszínére, a riboszómákhoz szállítják. Az mRNS-en tárolt információ határozza meg, hogy a különböző aminosavak milyen sorrendben épülnek be.

Andrew Z. Fire és Craig C. Mello mindössze nyolc évvel ezelőtt, 1998-ban publikálta az úgynevezett RNS-interferenciára vonatkozó felfedezést, amely kimutatta, hogy egy kisméretű, fehérjetermelést nem kódoló mikro-RNS képes rákapcsolódni a fehérjeszintézist kódoló hírvivőkre, s ezzel csökkenteni vagy akár teljesen leállítani a fehérjék termelését. "Ez univerzális mechanizmus, amely egyaránt érvényes a növény- és állatvilágra, valamint az emberi szervezetre" - nyilatkozta lapunknak Szabó Gábor, aki szerint a díjazottak jogosan kapják már ilyen fiatalon az elismerést, hiszen felismerésük korszakalkotónak tekinthető ezen a területen.

A két amerikai által felfedezett szabályozási mechanizmus az orvosbiológiai kutatások mellett a géntechnológiában és a gyógykezelésben - elsősorban az onkológiában - játszhat fontos szerepet. Az RNS-interferencia révén előállított készítményekkel akár specifikusan fel lehet függeszteni a nem kívánt fehérjék vagy a sejtanyagcsere kóros termékeinek képződését.

Holnap a fizikai, szerdán a kémiai Nobel-díjasok neveit ismerheti meg a nagyvilág. Jövő hétfőn a közgazdasági, míg október 13-án a Nobel-békedíjasok neveit teszik közzé. Az még nem dőlt el, hogy melyik napon ismertetik az irodalmi Nobel-díj nyertesének nevét. (Ö. Z.)

Craig C. Mello - Andrew Z. Fire
Craig C. Mello - Andrew Z. Fire
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.