A dinoszaurusz meg a bolsi új világa

Két világtörténelmi születésnapot is ünnepeltek a hét végén Primostenben. Húsz évvel ezelőtt indult a peresztrojka, amely a világ, s kiváltképpen Kelet-Közép-Európa sorsát fordította meg. És hetvenöt éves Mihail Gorbacsov, aki a peresztrojkát megvalósította. A volt szovjet pártfőtitkár-elnököt a horvát tengerpart egyik festői félszigetén, a Zora szállóban ünnepelték.

Gorbacsov kitűnően tartja magát. Nagy tervei vannak, annak ellenére, hogy jelentős mértékben kiábrándult az amerikaiakból és a Nyugat egy részéből. Viszont közelebb került Vlagyimir Putyinhoz. Amint ünnepeltként elmondott beszédében jelezte, Oroszország (energiaalapú) tekintélygyarapodására építve új, egyesített Európát szeretne látni.

Gorbacsov elemében volt. Elmesélte: összecsaptak első találkozásukkor Ronald Reagannel, az amerikai jobboldal kemény elnökével. - Maga csak ne oktasson ki engem, nem vagyok a kisdiákja - támadt Gorbacsov Reaganre. Partnere azonban megérezte, ezzel a moszkvai politikussal lehet tárgyalni. Noha az első találkozó után a szovjet első ember ledinoszauruszozta Reagant, aki válaszul megveszekedett bolsinak titulálta Gorbacsovot, példátlan megértés alakult ki köztük. Látszólag a tűz és a víz ellentéte rejlett bennük, a két politikus mégis megalapozta a világban végbement változásokat: a hidegháború végét, a kelet-közép-európai országok teljes függetlenségét, a német újraegyesítést - az új világrend lehetőségét.

Ez a lehetőség azonban nem teljesedett ki. Gorbacsov kiábrándult, szerinte a kilencvenes évekre a folyamat elvesztette lendületét. Már a mai politikai eseményekre (Irak, Afganisztán) célozva mondta: visszatért a peresztrojka, az enyhülés előtti állapot, az erőszak, erő alkalmazása, az ENSZ semmibevétele.

Magának a primosteni rendezvénynek a szervezők honi viszonylatban úttörő szerepet szántak. A Nyugaton már megvalósult gyakorlatot, az ilyesfajta rendezvények állami monopóliumának megszüntetését, egyben a magán- és a vállalkozói szféra bevonását célozták meg. E sorok szerzője legutóbb a svájci Luzernben találkozott Gorbacsovval, aki ott egy gazdag cipőgyáros által szervezett, hasonló nemzetközi eszmecserén vett részt.

Vitézy Tamás, a főszervező magyar üzletember meghívta a peresztrojka korszakának számos kiemelkedő politikusát: az idősebb Bushtól Helmut Kohl német kancelláron át Lech Walesa volt lengyel elnökig. Sokan eljöttek (Roland Dumas francia exkülügyminiszter, Emil Constantinescu román exelnök, Janusz Onyszkiewich lengyel politikus), mások nem vállalták az utat idős koruk, egészségi állapotuk miatt. George H. W. Bush videointerjúban, Lech Walesa és Simon Perez volt izraeli kormányfő pedig írásban köszöntötte az ünnepeltet.

Magyarországról a Malév-különgép csaknem száz fontos hazai embert, rajtuk kívül mintegy félszáz média-képviselőt vitt. Vitézy Tamás a nemzetközi eseményre nem akarta rávetíteni a hazai belpolitikai vitákat, mint ahogy a társszervező, a Gyarmati István vezette, nem politizáló, erős amerikai törvényhozási hátszelű Demokrácia Központ (ICDT) sem.

Ám a kívülállónak úgy tűnik, a magyar napi politika mégis beleszólt. Vélhetően nem a szervezőkön, hanem a végletesen megosztott táborokon, a helyzeten, a színfalak mögötti, utolsó percekig tartó taktikázáson múlt, hogy a jól sikerült, nagyszabású, konferenciás-műsoros-tűzijátékos-bankettes primosteni kettős születésnap magyar részvevőinek összetétele inkább az ellenzéki oldalt reprezentálta. A primosteni Gorbacsov-születésnap ötletgazdája, Németh Miklós egykori kormányfő az utolsó percben lemondta részvételét. Ellentmondásos információk keringtek a peresztrojkakorszak, az átmenet másik személyisége, Horn Gyula részvételéről, de végül ő sem volt ott.

Schmidt Mária, a Terror Háza igazgatója I love Gorbachev című, az ünnepségen közzétett publicisztikájában szobrot javasolt Gorbacsovnak (ha már a nagy partner, Ronald Reagan a minap Budapesten szobrot kapott). Martonyi János volt külügyminiszter, az ICDT-felügyelőbizottság tagja pedig - jogosan - megállapította, a magyarországi rendszerváltás a peresztrojka nélkül nem lett volna lehetséges.

Pedig a peresztrojka, a Gorbacsov-örökség oszthatatlan, össznépi ügy. Nem csak a jobboldalé. A baloldaliak, a liberálisok legalább annyira, ha nem jobban részesültek a peresztrojka által lehetővé tett rendszerváltás előnyeiben.

Így elszalasztottunk egy lehetőséget, hogy az új, szabad Magyarország létrejöttében kulcsszerepet játszó, integráló személyiség, Gorbacsov köré - akárcsak néhány órára - a peresztrojka révén megszerzett demokratikus alapértékekben egyetértő nemzeti közösség jöjjön létre.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.