"Ha Sólyom demokrata lenne, megvétózná a saját megválasztását"

A kampánycsend lejártával a NOL-bloggerek is billentyűt ragadtak, és az önkormányzati választások legkülönbözőbb tapasztalatairól számolnak be. Kampányzárók, demonstrációk és Sólyom beszéde a "blog-nagyítók" alatt.

"Kezd két karikatúrásan ellentétes kép kialakulni a politikai közbeszédben arról, hogy mi a forradalom. Vannak, akik azt hiszik, ha sokan egyszerre és hangosan erőszakoskodnak, az már forradalom. Miközben mások valami szaloncukros, gejl képzetet mutogatnak ugyanarról: édesded fordulatként szerepeltetik, amelyben mintha az érvek és ellenérvek pallérozottan és előzékenyen tessékelnék egymást előre, s váltanák egymást kedvesen.

Igaz, volt s van olykor forradalminak nevezhető változás, amely nem tűzzel-vassal, erőszakkal és vérrel, rombolással bontja le az előző, felháborodást és lázadást kiváltó rendet, uralmat, moralitás- fogalmat. Voltak, lehetnek fölvilágosult urai is a helyzetnek. Néha bölcs és merész, jóságos királyok, főtitkárok, kancellárok, tábornokok kezdeményezik a mély módosításokat, amelyekre már jó ideje érett az idő. Nem mindig van szükség guillotine-re, azaz nyaktilóra, barikádra, fütykösre és fegyverre." - tovább Diurnus bejegyzéséhez >>>

 

"Nem hittem a fülemnek. De aztán ránéztem a közönségre, és láttam, hogy azok akik ezt hallgatják be is kajálják az egészet úgy ahogy van. Nagyrészt nyugdíjasok, egy két feketeruhás fiatal titánnal no meg a kihagyhatatlan tizenéves kislányok kik áhítattal hallgatják szüleik/nagyszüleik helyeslő bólogatása mellet Oláh János fidesz jelöltet. Mi meg behelyezkedtünk a szélen hogy hadd tanuljunk eme bölcs embertől, ki szónoklatában épp azt magyarázta hogy Szeged paneljainak felújítása azért nem ér semmit mert ugyan kívülről "jól néz ki" de belül ugyanolyan "szörnyű". Ezen politikával nem foglalkozó éppen egy felújítás alatt álló panelben élő Rádi barátom igencsak megütközött, mivel ő ott él és ha ő mondja a szegedi panelben nem szar az élet akkor az úgy is van.

Oláh János és/vagy valamely polgári gabonakörös társa épp azt ecseteltél hogy jól jegyezzük meg azt hogy a szintén felújított körúton a lakások belülről megint csak szörnyen néznek ki és omladoznak és mindezt a mocskos szemét Botka László polgármester a szegedi MSZP "brancsával" próbálja a felújítássokkal eltakarni. No meg azt is megtudtuk hogy a felújításokra 3 év garancia van (ezt azóta se értem, meg van határozva hogy addig nem esik le az új vakolat vagy mi?) és biztosak lehetünk abban hogy Botka úr felújítása a 3 év lejárta utáni első napon szétesik. Megdöbbentő volt, hogy ezt egy a magyar népesség jelentős hányadát képviselő párt egyik polgármester jelöltje ennyire demagóg és populista szöveggel próbálja meggyőzni Szeged 130,000 ezres lakosságát. Bele is néztem a "blogjába". Hát ott is hasonlókat ír." - olvasható Ben-G blogjában.

"Az urnák lezárása után a Köztársasági Elnök azonnal szót kért. Sólyom -azt hiszem- elrontotta az egyébként erkölcsös szándékát avval, hogy egyoldalú moralizálássá tette beszédét, s arra hegyezte ki az egészet, hogy Gyurcsány hazudós beszédének nyilvánosságra kerülés válságot okozott. Ez bizton állítom nem igaz megállapítás. A válságot az okozta, hogy nyilvánosságra került egy politikus azon belső körben elmondott beszéde, mely beismeri, hogy a politikusi elit 16 éve hazudik a polgároknak. Mindemellett a politikus - Gyurcsány - azt is elismeri, hogy ők is hazudtak. A válság tehát maga a hazugság, amit MINDEN politikai erő elkövetett eddig" - olvasható bartospeter Őszinte című blogjában.

Alma blogjában még a kampánycsend áldásos hozományáról írt: "Hát nem tudod elképzelni, milyen isteni volt. Csend. Aztán mindenütt csak kultúra, sport, élet (mármint a hírekben), sőt kiderült, hogy van külföld is, hogy ott is történnek dolgok. A sangháji Forma 1 futamról nem is beszélek. Hogy nem-e lehetne-e meghosszabbítani, mondjuk a hét 5 napjára, szombat este rövid összefoglaló (belföld) aztán folytatódna az, ami most volt. De a csend volt a legjobb, a viszonylagos. Mert ez-meg-az persze hallatszott, látszott, de nem az a végtelenített szalag, örökös ismétléseivel. Élet, normál sebességben."

Egyik olvasója azonban rögtön hozzászólt, mihelyt a kampánycsend véget ért. Hupika így vélekedik Sólyom László köztársasági elnök beszédéről: "A kampánycsended Sólyom Lászlóval ért véget. Nagyon vártam, hogy egy demokrata szól majd. Nem ez történt. Az szólt a szó tisztességéről, aki mind a mai napig nem kért bocsánatot a Magyar Néptől azért, hogy szó nélkül hagyta a "nyílt" szavazások ügyét (ugye itt nem kel kifejteni, miről van szó???) Ha Sólyom László demokrata lenne, ott helyben megvétózza a saját megválasztását. Nem tette. Ő egy zseniális jogász. Ennyi, és nem több. Mint ember, gyenge, esendő, karrierista! Az elnöki szék fontosabb már, mint a karakán tisztesség!!! EZ(!) kritizálja Gyurcsányt??????????? Félek, hogy addig taktikázik, míg polgárháborúba taszítja az országot!!!"

"A kormány nem tud elszámoltatható lenni, ha ugyanolyan marad a jogrendszer, amilyen eddig volt. Ha csak az a garanciája a reformoknak, hogy Gyurcsány Ferenc a miniszterelnök, akkor ez a jó cárrra vagy a felvilágosult abszolutizmusra emlékeztet. Ha lehetségesek intézményi, jogi garanciák, akkor jogos az az elvárás, hogy vezessük be azokat az intézményi, jogi garanciákat. Ha a baloldal nem teszi meg, amit kell, akkor előbb-utóbb elveszíti a hatalmat, s eme célok nevében juthat hatalomra a jobboldal. Nem intézhetjük el annyival, hogy szélsőségesek vagy FIDESZ-tagok tüntetnek, mert a "demokratikus elituralom" (Gazsó Ferenc jellemezte így) nem folytatható úgy, ahogyan az elmúlt 16 évben tették." - a teljes szöveg a kulturszocializmus című blog legutóbbi bejegyzésében olvasható.

Tovább a NOL-blog oldalára >>>>>

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.