Harc nyolcmillió szavazatért

Vasárnap önkormányzati választások lesznek. Öt hónappal a parlamenti választások után. Az idő szűkösségéből is adódik, hogy az előző választás hangulata rátelepedett a mostanira is.

Péntek éjféltől, kampánycsend lévén, a tegnapi politikai eseményekről nem számolhatunk be. Nem írhatjuk le Orbán Viktor és Gyurcsány Ferenc üzeneteit, a Kossuth téri beszámolónk is arra hagyatkozhat csak, hogy a demonstrálók kampánysértéstől mentes rendezvényekkel folytatják "véleménynyilvánításukat".

Közlésünkben csak arra hagyatkozhatunk, hogy rögzítsünk néhány tényt. Íme: az ország tizenegyezer szavazókörében több mint nyolcmillió választásra jogosult polgár adhatja le voksait vasárnap az önkormányzati választásokon. A szavazókörök este hét óráig tartanak nyitva. Késő estére tehát eldől, hogy a csaknem kilencvenezer jelölt közül ki töltheti be a 3174 polgármesteri, valamint a 25 ezer helyi - és fővárosi, illetve megyei közgyűlési - képviselői posztot. A választás egyfordulós. Nincs sem érvényességi, sem eredményességi küszöb - az győz, aki több voksot kap. Elvileg tehát megeshet, hogy egyetlen szavazat dönt majd valamely tisztség sorsáról. A voksolók településtípustól függően két (megyei jogú városok), három (többi település) vagy négy (Budapest) szavazólapot tölthetnek ki. Ide tartozik, hogy szintúgy vasárnap, de külön eljárás keretében tartják a kisebbségi önkormányzati választásokat. A voksokat is más szavazókörben kell majd leadni. A kisebbségi testületekbe 93 jelölő szervezet több mint 16 ezer aspiránsa közül lehet delegálni, de csak azok szavazhatnak, akik a kisebbségi névjegyzékbe történő felvételüket kérték. A kisebbségi önkormányzatok öttagúak, így a szavazólapon is legfeljebb ennyi jelöltet lehet kiválasztani.

Építik a szavazófülkéket a XIII. kerületi Tomori utcai Általános Iskolában
Építik a szavazófülkéket a XIII. kerületi Tomori utcai Általános Iskolában
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.