Ügynök volt az erdélyi költőóriás

Már hónapok óta keringett a megdöbbentő hír, miszerint egy olasz történész, aki bejutott a Román Hírszerző Szolgálat (SRI) levéltárába, rábukkant az egyik legnagyobb erdélyi magyar költő, a tragikus sorsú Szilágyi Domokos által 1958-1959, illetve 1964-1965 között a román Securitaténak írt ügynöki jelentéseire. Tegnapig azonban - dokumentumok hiányában - biztosat senki nem tudott.

Az olasz kutató és a költőóriás testvérének, illetve egykori élettársának aláírásával tegnap az erdélyi sajtóban közlemény jelent meg, amelyből kiderült: Szilágyi Domokos Balogh Ferenc fedőnéven, beszervezett ügynökként együttműködött a román titkosszolgálattal. Barátokat, kollégákat, költőtársakat figyelt meg és súgott be. Eddig tizenhárom, Szilágyi Domokos által írt jelentés bukkant fel, közülük kettő kézírásos. Napvilágra jutott az is, hogy a Páskándi Géza, Lakó Elemér, Varró János és Péterffy Irén megfigyeléséről írt jelentéseit a Securitate vádiratként használta fel az említettek ellen, akiket 10-16 évnyi börtönbüntetésre ítéltek.

A 38 éves korában, 1976-ban, öngyilkosságot elkövető költő múltja Erdélyben hatalmas megdöbbenést okozott. Kérdések egész sora merült fel, amelyek zöme megválaszolhatatlan, hiszen sem az olasz kutatónak, sem a családnak nem sikerült ez idáig Szilágyi Domokos ún. hálózati iratcsomóját megszereznie. Kétségtelen azonban, hogy az eddig ismeretek tükrében élete és öngyilkossága is egészen más fényben jelenik meg.

Szilágyi Júlia kolozsvári irodalomkritikus, a költő névrokona és egyetemi évfolyamtársa lapunknak elmondta: kétségtelen, hogy ezek a jelentések léteznek. És ez borzasztó. Ugyanakkor szerinte nem a Szilágyi Domokos jelentésein múlott, hogy 1956 erdélyi visszhangjának megtorlásaként kit ítéltek el, és az sem, hogy ki hány évet kapott.

Az egykori kolléga leszögezte: bár az erkölcsi felelősség alól felmenthetetlennek látszik, számára Szilágyi Domokos továbbra is nagy költő és szerencsétlen ember marad. Az életművének átértékelése azonban elkerülhetetlen - tette hozzá.

Szilágyi Domonkos 1969-ben
Szilágyi Domonkos 1969-ben
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.