A levegő uralma

A Mindentudás Egyeteme következő előadását Légiuralom-elmélet - légifegyverkezés - Magyar Királyi Légierő az 1930-as években címmel Szabó Miklós akadémikus, a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem rektora tartja.

- A trianoni békediktátum megtiltotta Magyarországnak, hogy légierőt tartson fenn. Ezt tudva meglepő előadásának tárgya...

- A tilalom ellenére volt némi légierőnk. Először csak néhány tucat, a harmincas évektől azonban már néhány száz repülőgépünk. Csak nem felderítőgépnek, vadászgépnek, hanem postagépnek, meteorológiai repülőgépnek és efféléknek mondták őket. A vezérkari vezetési gyakorlaton 1930-ban még csak elméleti repülődandár vehetett részt, a későbbieken azonban már néhány valóságos alegység is. Ugyanis az 1920-as évek külföldi ellenőri szigora megenyhült, az 1938-as Bledi egyezményben pedig a kisantant országai hozzájárultak Magyarország fegyverkezési egyenjogúsításához. Katonai repülőgépeket is kezdhettünk vásárolni, majd gyártani. Először olasz, később német segítséggel: 1943-tól, még inkább 1944 nyarától a kőbányai sörgyári pincékben, a fertőrákosi kőfejtőben és más helyeken majdnem félezer világszínvonalú Messerschmidt Me-109-es vadászgép és majdnem háromszáz többcélú Me-210-es készült el.

- Előadása címében szerepel a légi uralom szó is...

- Az 1920-as években Giulio Douhet olasz tábornok három könyvben tette közzé a maga légiuralom-elméletét: egy katonai középhatalomnak mindenekelőtt önálló légierejét kell fejlesztenie. Hiszen ezer repülőgéppel egyszerre száz célpont ellen lehet terrortámadást végrehajtani, s azok következményeképpen a polgári lakosság békekötésre kényszerítheti a kormányát. Ezt az elméletet a magyar légierő vezetői is átvették, utóbb azonban rájöttek, hogy a légierőnek együtt kell működnie a szárazföldi csapatokkal. A légi háború elmélete megelőzte a hazai haditechnikai adottságokat - megelőzhette azért is, mert Trianon a szakmai gondolkodást nem tiltotta meg.

- Ha mindezeknek nem lennének mai tanulságai, alighanem mást választott volna előadása tárgyának...

- Most nincsenek "trianoni" tiltások. De korlátozottak az anyagi lehetőségeink. A hadsereg új típusú feladatait - béketeremtés, békefenntartás - a szupereszközökön, és a világszínvonalú repülőgépeken kívül magas szintű elméleti tevékenységgel, a személyi állomány hatékony felkészítésével kell végrehajtanunk.

Az október 2-i előadás helye és ideje: Jövő Háza Teátruma (Bp. II., Fény u. 20-22., E épület), 19.30 www.mindentudas.hu

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.