Pesti zavargások: civil panaszok a Legfőbb Ügyészségnek

A Magyar Helsinki Bizottság és a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) 16 személy panaszát továbbította pénteken a Legfőbb Ügyészségnek a tüntetéseket követő rendőri intézkedések miatt - közölte a két szervezet pénteken.

A Magyar Helsinki Bizottság és a TASZ szeptember 22-i nyílt levelére reagálva, a Legfőbb Ügyészség a tudomására hozott konkrét ügyek vizsgálatára tett ígéretet. Ennek megfelelően a két szervezet pénteken összesen 16 személy panaszát továbbította a Legfőbb Ügyészségre - olvasható az MTI-hez eljuttatott közleményben.

A panaszosok részben az ellenük indított büntetőeljárás és a velük szemben elrendelt előzetes letartóztatás megalapozatlanságát sérelmezik, részben pedig azt állítják, hogy őket az eljáró rendőrök az intézkedés során vagy később a fogva tartás ideje alatt bántalmazták. A bántalmazásra vonatkozó panaszok között kifejezetten súlyosak is vannak.

A panaszok mellé csatolt kísérőlevélben a két szervezet az egyedi esetek feltárása mellett az előzetes letartóztatások elrendelésével kapcsolatos általános gyakorlat felülvizsgálatát, továbbá a bántalmazásra vonatkozó panaszok alapos és elfogulatlan kivizsgálását és az esetleges elkövetők felelősségre vonásához szükséges intézkedések megtételét kéri a Legfőbb Ügyészségtől - közölték a szervezetek.

A Magyar Helsinki Bizottság szeptember 21-én közleményében már felhívta a figyelmet arra, hogy a jogszerűség és arányosság elvét a kiélezett helyzetben is tiszteletben kell tartani.

A szervezet véleménye szerint a sajtóban megjelent fotók és videofelvételek az utcai erőszakos cselekményekben részt nem vevő személyek elleni indokolatlan, aránytalan rendőri fellépésre utaló képeket is tartalmaznak.

Az események kapcsán - hívják fel a figyelmet -, ki kell vizsgálni a rendőrség által elkövetett esetleges túlkapásokat is, és el kell marasztalni az aránytalanul súlyos erőszakot alkalmazó rendőröket - írta akkor a bizottság.

(MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.