Észt kikötőben tartóztatták fel a gyilkos mérget Afrikába szállító hajót

Paldiski észt kikötőben vesztegzár alá helyezték a panamai zászló alatt hajózó Probo Koalát, amelynek személyzetét azzal vádolják, hogy mérgező hulladékot ürített a tengervízbe. A Probo Koala augusztusban Elefántcsontpartnál szabadult meg nyílt vízen mérgező anyagaitól, ezzel több ember halálát és - közvetve - kormányválságot idézve elő.

Az észt államügyész büntetőeljárást kezdeményezett, a hajó legénységét ugyanis azzal gyanúsítják, hogy engedély nélkül próbált hulladékot üríteni a Paldiski kikötőben. Az ügyészség közleménye szerint a hajóról vett mintákban veszélyes, mérgező kemikáliák nyomaira bukkantak, ezért a Probo Koalának az eljárás idejére a kikötőben kell maradnia.

A Probo Koala augusztus 19-én 500 tonna hulladékot ürített ki Abidjanban, a nyugat-afrikai ország legnagyobb városa közelében, súlyosan szennyezve a környéket. Nyolcan meghaltak és több mint 77 ezren orvosi ellátásra szorultak vízbe ürített mérgező hulladék miatt - közölték akkor az elefántcsontparti hatóságok. A hajót bérbe adó holland cég képviselői mindmáig tagadják, hogy a rakomány mérgező anyag lett volna. Az elefántcsontparti kormány késői reagálása olymértékben felbosszantotta az ország lakosságát, hogy a kormánynak le kellett mondania - írja a BBC.

Az elefántcsontparti ügyet vizsgáló bíró - miként a Greenpeace is - a hajó fogva tartására kérte Észtországot. A Probo Koalát bérbe adó holland társaság bejelentette, hogy szintén vizsgálatot indít az újabb szennyezési ügyben.

(forrás: euractiv.hu)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.