Német felesége ismerte fel a forradalmárt

Az ötvenéves fénykép számítógépes megtisztítása és a család három fiúgyermekének szemrevétele után semmi kétség: egy üres téren álló tank mellett az aggódva a távolba tekintő Legéndy Károly nagyméretű képe látható a New Yorki Times Square-en. A „Magyarország, 1956. A forradalmunk nem mozifilm volt” feliratú plakátot és párját, amely felvonuló tömeget ábrázol, a magyar forradalom ötvenedik évfordulójára emlékezve a New Yorki Magyar Kulturális Intézet helyezte ki a Broadway és az 50. utca sarkára.

Az évtizedek óta New Yorkban élő Charles Legendy és német származású felesége németországi barátaiknak mutatták meg a Manhattan egyik legnagyobb nevezetességének számító teret, amikor észrevették a sok kereskedelmi hirdetés közül éppen feketefehér fotóival kirívó „történelmi reklámot”. Az asszony kis tűnődés után azt mondta: Charles, ez olyan, mintha te lennél!

Legéndy Károly ma is hibátlanul beszél magyarul. Mint lapunknak elmondta, nem nagyon emlékszik rá, mikor készült a kép, amelyen a Baross teret véli felismerni: – Tizenkilenc éves voltam, már az október 23i első tüntetésre elmentem, később is sokat nézelődtem, de a harcokban nem vettem részt. Az biztos, hogy valamiért aggódhattam, talán lövéseket halottam a felvétel pillanatában. Akkoriban ez gyakran előfordult.

A Legéndy család november 20án hagyta el Magyarországot, miután ünnepélyesen megállapodtak, hogy nem hányják egymás szemére, ha végül Szibériában kötnek ki. Fényes nappal lépték át a határt, mert úgy vélték, valamikor az éjjelente megerősített szolgálatot adó határőröknek is aludniuk kell. A mezőn csupán sok száz nyúllal találkoztak: a határzónában nem vadásztak rájuk, így elszaporodtak és felbátorodtak. Végül egy idegennek tűnő traktort láttak, amelynek vezetője – rögtön két jó jel! – nem értette a kérdésüket. Amikor németül tudakolták, hol a határ, azzal felelt, hogy ahhoz bizony vissza kellene fordulniuk. Nem tették. A kuláknak minősített szülőket 1950ben kitelepítették, ők ennek ellenére csak Ausztriáig akartak menni. Fiúk ellenben úgy vélte, hogy a szovjetek egy lendülettel esetleg oda is visszatérnek, miután csak egy évvel korábban vonták ki csapataikat, ezért ő folytatta az utat Amerikába.

Legéndy Károly villamosmérnöknek tanult, majd agykutató lett, ám családot alapítva visszatért eredeti szakmájához, és az űriparban dolgozott. Hatvankilenc éves nyugdíjasként most ismét az emberi agy érdekli: könyvet ír róla. Bár felesége nem tudhatta, milyen volt tizenkilenc évesen, a korabeli fotókkal és három, egykori önmagára nagyon hasonlító fiával összevetve biztos benne, hogy ő van a képen. – Kicsit furcsa volt önmagammal találkozni New Yorkban az óriásplakáton – nevet a különös véletlenen, de nincs sok ideje töprengeni, mert már várja a következő tévéstábot. Egyre többen kíváncsiak rá, mi történt vele 1956ban és azóta.

Tekintse meg infografikánkat:

Az 1956-os menekülteket befogadó világ

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.