Palotapanama: további perek várhatók

A Fővárosi Főügyészség is vizsgálja a perek sorát kiváltó Andrássy úti palotaeladásokat. Az értékesítéseket előterjesztő alpolgármester nem indul az önkormányzati választásokon.

Mint tegnapi számunkban megírtuk, törvénysértés miatt semmissé nyilvánította egy Andrássy úti palota eladását a Fővárosi Ítélőtábla. Az indoklás szerint a szóban forgó ház, az Andrássy út 47. értékesítésére nyilvános pályázatot kellett volna kiírnia a VI. kerületi önkormányzatnak. Ehelyett 2004-ben pályázat nélkül, feltűnően alacsony áron adták el egy akkor alapított kft.-nek, a bent lakók tudta nélkül. Hasonlóan értékesítettek akkor további hét palotát is az Andrássy úton. Egyik palotára sem írtak ki pályázatot.

A vevők több esetben olyan kft.-k voltak, amelyek mögött bermudai vagy Marshall-szigeteki bejegyzésű offshore cégek állnak. A paloták károsult lakói, bérlői perek sorát indították. Jogerős ítélet, az említetten kívül, egyik perben sem született, bár több részítélet már igen, általában elutasítva a felperesek keresetét.

A magyar gyakorlatban nincs precedensjog, mondja Batta Pál, a Lakásbérlők és Lakók Egyesületének ügyvédje. Az Andrássy úti paloták eladása nem is egyformán történt. Volt, ahol az önkormányzat elcserélte a házat. Így nem biztos, hogy mindegyik esetre ráhúzható a minapi ítélet. Ráadásul a perek többségében a lakók az elővásárlási jogukat akarják elismertetni. A perköltségek magasak, s a másik oldalon projektcégekkel körülvett nagybefektetők állnak. A lakók gyengék és megfélemlíthetők: az Andrássy út 52.-ben több bérlőt úgy sikerült távozásra bírni, hogy azt mondta az új tulajdonos: ha nem fogadják el az alacsony árat, később még enynyit sem ajánl. Profikkal állunk szemben, mondja Batta Pál.

Egy terézvárosi ellenzéki képviselő tavasszal keresetet adott be a Fővárosi Főügyészséghez, ahol egyelőre folyik a vizsgálat a palotaeladások törvényességét illetően. Kiszivárgott információk szerint a vizsgálatot irányító osztályvezető további perek indítását tartja indokoltnak.

A palotaeladásokat annak idején előterjesztő Fürst György alpolgármester nem méretteti meg magát a mostani helyhatósági választásokon. Egyes információk szerint az önkormányzati megbízatása után a Centrum Parkoló Kft.-nél folytatja munkáját. Ezt a cégnél nem cáfolták, de nem is erősítették meg.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.