Alkalomhoz a forma

Az első "Design Hét" a Budapesti Őszi Fesztivál programjai között szerepelt. Az idén harmadik alkalommal valósul meg, immár önálló eseményként, a Magyar Formatervezési Tanács védnökségével, 19 helyszínen, 52 eseményt kínál.

"Mozgásban a design" - a mottó a design dinamizmusát hirdeti, a mozgással, a mobilitással való kapcsolatát járja körül. Naponta más-más témában vetítenek, a hazai és nemzetközi design kiemelkedő tervezőit, és termékeit bemutató filmeket. A 60-as, 70-es évek járműveinek, tárgykultúrájának és ruhadivatjának kedvelői három éjszakán át retrofilmeket is láthatnak a látogatók.

A járművekről szóló filmek között megnézhetjük a Francia gyorsvasút, a TGV történetét, megismerkedhetünk híres autómárkákkal, és formatervezőkkel (Citroen, BMW, Zagato, Bertone, Pininafarina, Giugiairo, Fioravanti, Bentley, Porche), megtudhatjuk, hogyan építsünk kamiont, és hogyan készül egy autó az ötlettől a prototípusig.

Járműkiállítást rendeznek az elmúlt években készült járműtervekből: kerékpár, jégvitorlás és mentőhajó tervek, Mercedes, Smart, Maybatch márkák újraértelmezése, BMW sportautó, Michelin Design Award.

Design túrára indulnak a hamarosan nyugdíjba vonuló, 50 éves UV villamosok, speciális útvonalon, három villamos vonalán. Az éjszakai túrák naponta a Deák térről indulnak, a járműveken szakmai idegenvezetés, illetve járműtörténeti és formatervezési kiállítás is élvezhető.

A divattörténeti filmek a divat nagyágyúinak szelllemeit idézik: az "haute couture", Coco-Chanel, az 1960-tól 80-as évekig meghatározó stílusai és a 20. század elejének divatját. Lesz divatbemutató is, szombaton, este 19 órakor a Gödör Klubban. A "NŐ NÉGYSZER" tervezőcsoport divatbemutatójának fókuszában a szeszély áll. Vasárnap 10 órától az Erzsébet téren, egész napos design-vásár várja az érdeklődőket.

Az Erzsébet téri Gödör Klubban, a design kiállításon cseh, holland, dán, francia, olasz, lengyel, angol és magyar tervezők munkáit láthatjuk, a Ráday utcában fiatal ékszertervezők mutatkoznak be. A mozgó reklámhordozó eszközökről szól a BME ipari termék -és formatervező mérnök szakos hallgatóinak kiállítása.

A Francia Intézetben 25 kortárs párizsi design tervező alkotását láthatjuk.

Átadják az idei Magyar Formatervezési Díjat. Az Iparművészeti Múzeum kiállításoá ötvenhat új, figyelemre méltó alkotás szerepel, például egy izotópos szívvizsgáló, hangfal, porszívó, ékszerkollekciók, öltözetek.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.