Dokumozi a Ferencvárosban?

Filmarchívum, dokumentumfilmes mozi és helytörténeti gyűjtemény is helyet kapna abban a ferencvárosi palotában, amelyet közel félmilliárd forintért újított fel a kerület és a főváros - hangzott el tegnap a helyszínen.

Gegesy Ferenc kerületi polgármester lapunknak elmondta: a helytörténeti gyűjteményt még e héten, a filmes központot legkésőbb karácsonyig szeretnék megnyitni.

Ybl Miklós tervezte a pesti Ráday és Erkel utca sarkán álló szép neoreneszánsz palotát, amelyet utoljára az 1960-as évek közepén újítottak föl részlegesen. A most ismét teljes pompájában kibontakozó épületbe került helytörténeti gyűjtemény kivételes tárlattal nyit pénteken: Festő Ferencváros címmel reprodukciókon mutatja be a városrészt ábrázoló, az utóbbi két és fél száz évben készült festményeket, grafikákat.

A tervezett filmes központ működtetésére pályázatot hirdetett korábban az önkormányzat. A Dettre Gábor rendező nevéhez kötődő Macska Kft. és a Palantír Film Alapítvány nyert - majd az épület felújítása éveket csúszott. Dettre Gábort tegnap többszöri próbálkozás ellenére sem értük el. A Palantír Film képviseletében Füredi Zoltán eljött a sajtótájékoztatóra, és elmondta: DocuArt néven nonprofit filmarchívumot akarnak létrehozni, és az új központban kialakítandó moziban program szerint vetítenének dokumentumfilmeket. A működtetésről azonban még nem írtak alá szerződést az önkormányzattal. Megtudtuk, nem vonták be a tervekbe a hazai dokufilmeseket tömörítő két szervezetet, amelyek egyik vezéregyénisége, Kisfaludy András rendező meglepve hallott tegnap az elképzelésekről. Ennek ellenére sok sikert kívánt a megvalósításukhoz. (V. Gy.)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.