Ragályos középkor a rendszerváltás utáni Közép-Kelet-Európában

A 15. századi inkonfestő, Andrej Rubljov életén alapuló történet 7 epizódból áll, mely a középkori Oroszország politikai és szociális forrongásain keresztül követi végig Rubljov életének alakulását.

A film a kormány megrendelésére készült, hogy ezzel ünnepeljék a Rubljov évfordulót. A forgatókönyvet Andrej Koncsalovszkij írta, eredetileg *András-passió* címmel. Tarkovszkij kihasználta, hogy a forgatókönyv kevés konkrétumot tartalmazott a festő életéről, így olyan életrajzi filmet készített, amely a saját művészi, filozófiai és  teológiai látomását tükrözte.

A film Rubljovot nem alkotói életpályája csúcsán lévő művészként mutatja be, hanem  esendő emberi lényként: egy szerzetest látunk, aki az élet legsötétett bugyraiba merül el, hogy saját szenvedésútján keresztül elérje a művészet igazságát.  Amikor az eredeti verziót (205 perc) 1966-ban bemutatták, a nézők megtapsolták, de egy kormánybizottság azt követelte, hogy a rendező vágja újra az alkotást. Miután ezt Tarkovszkij megtagadta, a filmet 1971-ig betiltották, s a rendezőnek hét évet kellett várnia, míg engedélyt kapott a következő filmje forgatásához. A filmvetítésen az eredeti változatot mutatják be.

2006. szeptember 28. csütörtök, 18.00

Andrej Rubljov (Andrej Tarkovszkij, szovjet, 205 perc, 1966)

Orosz nyelven, angol felirattal. 

OSA Archivum (Budapest V., Arany János utca 32.)

A belépés díjtalan.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.