Kandida-túra

Ivo Sanader horvát miniszterelnök a múlt hét végén még az Egyesült Államokban, hétfőn Frankfurtban tárgyalt, ám tegnap kora délután már maga is részt vett Zágrábban az Európai Labdarúgó Szövetség döntés-előkészítő szakbizottságának tiszteletére rendezett fogadáson. A Harry Been holland szövetségi főtitkár vezette hattagú UEFA-csapat szeptember 11. és 15. között Lengyelországban és Ukrajnában, majd szeptember 18-tól 22-ig Olaszországban győződött meg a 2012-es Eb lehetséges helyszíneinek állapotáról, s vasárnap érkezett Horvátországba, ahonnan - szerdától - Magyarországra látogat.

Zágrábban a házigazdákon kívül Kisteleki István MLSZ-elnök és Gyárfás Tamás, a horvát-magyar pályázati bizottság hazai vezetője is várta a delegációt. A tét nagy, hiszen az UEFA december 8-án dönt arról, hogy hat év múlva hol rendezik a labdarúgó Európa-bajnokságot.

Hétfő reggel a zágrábi Sheraton Szállóban levetítették a horvát-magyar pályázat elkészítésének eddigi fejezeteit összefoglaló filmet, amely Christoph Jung, az UEFA versenymenedzsere szerint méltó volt a kandidatúra korábbi anyagaihoz. Horvát részről Vlatko Markovic futballszövetségi elnök, valamint Dragan Primorac tudományos, oktatási és sportminiszter nyomatékosította: a kormánygaranciák és a lakosság körében mért támogatás alapján mindkét ország készen áll a rendezésre. Harry Been válaszában emlékeztetett rá, hogy a 2000-es Eb két házigazdája, Hollandia és Belgium hasonló elszántsággal pályázott, majd közölte: megítélése szerint a kis országok csak álmodhatnak arról, hogy olimpiának adjanak otthont, ám a labdarúgó Európa-bajnokság megrendezése elérhető cél.

Az UEFA szakértői bizottsága Zágráb után Splitbe, Rijekába és Eszékre, majd szerda délután a horvát kormány különgépén Debrecenbe utazik. Csütörtökön Székesfehérvárt és Győrt keresi fel, aztán pénteken Budapesten tart szemlét. A zárónap programjában a létesítmények megtekintésén kívül parlamenti látogatás is szerepel: az Országházban Gyurcsány Ferenc miniszterelnök fogadja a bizottság tagjait. Ezen a napon sajtótájékoztató is lesz, amelyen először nyílik alkalom a lengyel-ukrán, az olasz, valamint a horvát-magyar pályázat öszszevetésére.

Michal Listkiewicz, a Lengyel Labdarúgó Szövetség (PZPN) elnöke a szervezet október 27-i közgyűlésén lemond tisztségéről. Listkiewicz - aki több mint hét évig töltötte be posztját - azért távozik, mert a szövetséget számos bírálat érte a korrupciós futballbotrány nem megfelelő kezelése miatt. A helyi adóhivatal és sportminisztérium nyár óta vizsgálja, manipulálták-e a lengyel bajnoki mérkőzések eredményét, és ha igen, akkor mekkora ebben a PZPN felelőssége. (MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.