Viharok a luxemburgi uralkodóház körül

Az egy évvel ezelőtti közvéleménykutatás eredményei még azt mutatták, hogy a világ egyetlen nagyhercegségének alattvalói szeretik uralkodójukat, akiről pozitív a véleményük. Mára valószínűleg igencsak eltolódott képet mutatna a felmérés, amelyhez a család körüli viharok nem kis mértékben járulnak hozzá.

Henrik nagyherceg és az udvar 2005-ös megítélése annak ellenére igen pozitív volt, hogy bejelentették az akkor 19 éves Lajos herceg házasságon kívül születendő gyermekének jövetelét. A közvélemény lenyelte a békát, a gyermek szülei – a herceg és munkáscsaládból származó kedvese – idén szeptember 29-én esküdnek örök hűséget egymásnak.

Alig csitultak el a zajok a népszerű uralkodó háza táján, amikor a főváros közelében fekvő - és a családi birtokhoz tartozó - grünewaldi erdő egy része eladásának híre korbácsolta fel az amúgy béketűrő luxemburgi nép kedélyeit. Történt ez többek közt azért is, mivel ezt a területet korábbi nagyhercegek a múltban már két ízben is elkártyázták, és mindkét alkalommal a luxemburgi állam volt az, amely azt – gesztusképpen – visszaadta a családnak. Végül szeptember 5-én kommünikében jelentette be az udvar, hogy elállnak az eladástól, és a nagyherceg javasolja a kormánynak, hogy a területet az év bizonyos időszakában nyissák meg a nagyközönség számára is.

Szinte nem telte el még egy hét sem, amikor az országos lapok szalagcímben közölték: „A Grünewaldi erdő nem eladó, azonban Joséphine-Charlotte nagyhercegnő ékszerei igen”. A 2005. januárjában elhunyt dáma – II. Albert belga király édestestvére – után több mint 100, összesen mintegy 1 millió euró értékű ékszer maradt örökül 5 gyermeke számára, akik még apjuk – János nagyherceg – életében szeretnék rendezni az örökséget. Mivel bizonyos nagyobb értékű drágaköveken nem tudtak megegyezni, felkeresték a Sotheby’s céget, amely december 19-ére Párizsba tűzte ki az árverést. A luxemburgiak elégedetlenségét mi sem jelzi jobban, mint hogy a Tageblatt című napilap felmérése szerint 91 százalékuk ellenezte az ékszerek eladását. Tették ezt – többek között – azért, mert azok egy része államfők és bankok ajándékaként jutott a nagyhercegnő birtokába.

A világ egyik leggazdagabb uralkodóháza az elmúlt héten pénteken ismét a sajtó útján fordult a néphez. Bejelentették (nyilvánvalóan az elégedetlenség okán), hogy megváltoztatták döntésüket, és elállnak az ékszerek eladásától.

A luxemburgi költségvetés nem kis összeggel járul hozzá a nagyhercegi udvartartáshoz, pontosan 7,962 millió euróval, ami félmillióval több, mint az előző esztendőben, és 1 millióval magasabb, mint 2004-ben.

Földes György
(Luxemburg)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.