Az MSZP nem tud Strabag-pénzről

A Die Presse című bécsi lap tegnapi számában azt írja, hogy birtokában van egy fax, amely bizonyítja: Alexander Zach, az Eurocontact akkori, 50 százalékos tulajdonosa személyesen írta alá a Strabagnak az M5-ös projekt fejében kibocsátott számlát - jelentette bécsi tudósítónk. Vagyis nem igaz Zach állítása, mely szerint semmi köze nem volt a magyarországi projektekhez. Ismeretes, hogy napok óta sajtóvita tárgya Ausztriában, hogy a Strabag Magyarországról származó bevételeiből támogathatott pártokat vagy képviselőket. Az ügy mellékszálaként felvetődött, hogy a pénzből magyar pártok is kaphattak. Kuncze Gábor, az SZDSZ elnöke tegnapi számunkban cáfolta, hogy ők kaptak volna ilyen eredetű adományt, ugyanakkor elismerte, hogy kaptak pénzt az osztrák Liberális Fórum egyik intézményétől. A Die Pressében említett Zach a Liberális Fórum elnöke.

Az osztrák lap szerint egy belső feljegyzésből az is kiderül, hogy Zach cége, az Eurocontact az M5-sön kívül más projekteken is dolgozott a Strabagnak: "autópályák" jelöléssel 6,7 millió eurós összeg, egy kórházi beruházás kapcsán pedig 885 000 eurós megbízatás van feltüntetve. A Die Presse által idézett - és Hans-Peter Martintól kapott - belső feljegyzés egy bizonyos Puch urat említ, "aki már türelmetlen, mert az átutalásnak meg kellett volna érkeznie". A feljegyzés szerint tudatni kell Puch úrral: a Strabag az Eurocontacton keresztül kívánja a pénzt kifizetni, mert így lehetséges a párt közvetlen támogatása. A bécsi lap szerint a feljegyzésben szerepel még annak fontolgatása is, milyen csatornákon és hol fizessen a Strabag. (A név azért tűnt fel az ügylet szereplőinek, mert az MSZP pénztárnoka Puch László.)

Zach, aki 2005 után már nem volt tulajdonosa az érintett cégnek (a vitatott ügylet 2004-ben volt), jelenleg pedig a parlamenten kívüli Liberális Fórum elnökeként az SPÖ, a szociáldemokraták listáján indul a parlamenti képviselőségért - mégpedig előkelő helyen -, nem kívánt nyilatkozni lapunknak. Előző nap már leszögezte: 150-200 ezer eurót a Strabag honoráriumából a magyar liberális pártnak juttatott, ahogyan azt a Strabag vezére megkívánta. A szocialista párthoz azonban, ahogy mondta, semmiféle kapcsolat nem fűzte. Martin, aki a dokumentumokat meg nem nevezett személytől kapta, azt gyanítja, hogy a pénzekből az Osztrák Szociáldemokrata Párt is részesült, sőt: Zach a listás jelölést fizetség ellenében kapta. Mind Zachtól, mind a Strabag elnökétől, a szintén a Liberális Fórumhoz közeli Hans-Peter Haselsteinertől azt követeli, hogy fedje fel, ki mindenkinek juttattak a pénzekből.

Az MSZP nem kért és nem kapott semmilyen támogatást sem a Strabagtól, sem az Eurocontacttól - nyilatkozta az MTI-nek pénteken Nyakó István, a párt szóvivője. Hozzátette: mivel Ausztriában is választási kampány zajlik, az értesülést az osztrák belpolitikai folklór részének tekintik. Mint mondta, a szocialista párt támogatása három forrásból: állami támogatásból, tagdíjakból és egyéb támogatásokból tevődik össze. Ezek között sem a Strabagtól, sem az Eurocontacttól származó bevétel nincsen - húzta alá Nyakó.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.