Ünnepel és követel a Hezbollah Libanonban

Új libanoni kormányt követelt tegnap beszédében Hasszan Naszrallah. A Hezbollah-vezető először mutatkozott a nyilvánosság előtt tegnap a bejrúti "isteni győzelem" felvonuláson, amióta július 12-én bejelentette, hogy szervezete elfogott két izraeli katonát, és mióta az Izraellel folytatott 34 napos háború augusztusban véget ért.

- A jelenlegi kormány képtelen megvédeni, újjáépíteni és egyesíteni Libanont - mondta Naszrallah. A testőrökkel körülvett karizmatikus vezető a tömegfelvonuláson közölte: nincs olyan fegyver vagy erő a világon, ami lefegyverezheti a Hezbollahot. A szélsőséges szervezetnek egyébként két minisztere van a kormányban. Naszrallah beszédében azzal is kérkedett, hogy még több mint 20 ezer rakétája van a Hezbollahnak. - Erősebbek vagyunk, mint július 12-én - mondta a sejk.

Izrael korábban bejelentette: számukra Naszrallah továbbra is célpont. Ehud Olmert izraeli miniszterelnök csütörtökön nem volt hajlandó nyilatkozni arról, hogy megpróbálnak-e végezni a Hezbollah vezetőjével, ha pénteken előbújik rejtekhelyéről - jelentette a Reuters.

"Naszrallah kérésére hajlandóak vagyunk vérünket, gyerekünket, minden vagyonunkat odaadni" - mondta Husszein Kadduh a tömegben. A Hezbollah támogatottsága komoly politikai nyomást jelent a Nyugat által támogatott Fuad Szinjóra kormányára.

Eközben ismét ellentmondásba keveredett Mahmúd Abbasz palesztin elnök és a Hamasz szélsőséges mozgalomhoz tartozó miniszterelnök, Iszmail Hanija Izrael Állam elismerésének kérdésében. A palesztin elnök az ENSZ közgyűlése előtt mondott beszédében megpróbálta megnyugtatni a nemzetközi közösséget: a jövőben minden palesztin kormány elismeri Izraelt, beszünteti az erőszakot, és a zsidó állammal már megkötött szerződéseket is elfogadja. Az Abbasz vezette mérsékelt Fatah mozgalom és a Hamasz szeptember 11-én aláírt megállapodásuk értelmében egységkormány létrehozására készülnek, ám a részletek még kidolgozásra várnak.

- Nem leszek olyan kormány feje, mely elismeri Izraelt - közölte Iszmail Hanija kormányfő. Elmondta, hogy átmeneti megoldásként el tudja képzelni a palesztin államot az 1967-es határok mentén fegyverszünetért, de nem elismerésért cserébe. Korábban Hanija tanácsadója úgy fogalmazott: "a Hamasz nem lehet olyan kormány tagja, mely elismeri Izraelt, és az eddig kötött megállapodásokból is csak azt fogadjuk el, amely a palesztin nép érdekeit szolgálja". Ahmed Juszef közölte: Izrael elismerése helyett a Hamasz kész 5-10 éves, hosszú távú tűzszünetet ajánlani. Izrael elutasította az ajánlatot, és továbbra is a három nemzetközi feltételhez (erőszak beszüntetése, Izrael elismerése és az egyezmények elfogadása) köti a Hamasszal való párbeszédet.

Pozitív jel lehet, hogy Olmert miniszterelnök elképzelhetőnek tartja, hogy még a Gázai övezetben fogva tartott izraeli katona elengedése előtt átad palesztin foglyokat Mahmúd Abbasznak, és találkozót tart a palesztin elnökkel. Az Olmerttel interjút készítő Jediót Ahronót tel-avivi újság szerint Olmert - szakítva a korábbi izraeli állásponttal - azt sem zárta ki, hogy olyan palesztin foglyokat is átad Abbasznak, akiknek "vér tapad a kezéhez" - jelentette az MTI.

Kislány lengeti a Hezbollah-zászlót a vezér képmása elõtt Bejrútban
Kislány lengeti a Hezbollah-zászlót a vezér képmása elõtt Bejrútban
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.