Die Presse: újabb részletek a magyar pártoknak szánt adományokról

Az újság pénteki számában már azt állította, hogy Alexander Zach - aki az október 1-jei parlamenti választásokon az Osztrák Szociáldemokrata Párt (SPÖ) listáján indul képviselői mandátumért - közvetlenül érintett a magyar pártoknak juttatott adományokkal kapcsolatos ügyben. Zach ugyanis a lap csütörtöki számában cáfolta, hogy érintett lett volna pénzadományozási ügyekben.

Zach úgy nyilatkozott, hogy a kormányzó magyar szociáldemokratáknak nem adtak adományt, hanem csak a magyar liberális pártnak (SZDSZ), és azt is csak 150-200 ezer euró közötti nagyságrendben. A képviselőjelölt azt állította, semmi közelebbit nem tud, mert nem volt részese az ügyletnek.

Az osztrák újság emlékeztetett arra, hogy a Strabag építőipari vállalat 2004-ben több mint 15 millió eurót utalt át az Eurocontact cégnek az M5-ös autópálya-projekttel kapcsolatos jutalékként. (Ebben a cégben volt társtulajdonos és ügyvezető Alexander Zach 2005 végéig.) A lap szerint Hans-Peter Martin független képviselőjelölt, az ügy nyilvánosságra hozója - aki önálló listán indul a választásokon - azzal a váddal állt elő, hogy ez a cég továbbutalta a pénzt magyar pártoknak, mindenekelőtt a kormányzó szocialistáknak. Zach mindeddig cáfolta a leírtakat, arra hivatkozva, hogy ő nem foglalkozott cégének magyar projektjeivel, és egyáltalán nem tudja, miről volt szó. Csupán a magyar liberálisoknak fizettek, mégpedig maximum 200 000 eurót.

A Die Presse úgy fogalmazott, hogy egy most felbukkant fax más fényben tünteti fel az ügyet: Zach személyesen küldte meg az M5-ös projekttel kapcsolatos számlát a Strabagnak. Az Eurocontact belső emlékeztető feljegyzése alapján nem az M5-ös volt az egyetlen olyan projekt, amelyben az Eurocontact a Strabagnak dolgozott. A feljegyzésben szerepel ugyanis egy 6,7 millió euró nagyságrendű jutalékösszeg "Autópályák" megnevezéssel, valamint egy kórházzal kapcsolatos 885 ezer eurós tétel.

A Die Presse egészen nyilvánvalónak nevezte, hogy legalább a pénz egy részét magyar politikai pártoknak szánták. Az emlékeztetőben megemlítenek egy bizonyos Puch urat, - aki "elégedetlen" és "máris szeretné átutaltatni a pénzt". Az osztrák lap szerint nyilvánvalóan Puch Lászlóról, a kormányzó MSZP akkori pénztárnokáról van szó. Az emlékeztetőben megoldási javaslatként az áll: Puchnak meg kellene mondani, hogy a Strabag a pénzt az Eurocontacton keresztül szeretné kifizetni, mivel ezzel a céggel már régóta szerződéses viszonyban áll, és az ügy így "hitelt érdemlően és biztonságosan" elintézhető. Szó szerint még az is szerepel az emlékeztetőben: fennáll még a lehetőség rajtunk keresztül arra, hogy a pénz egy részét közvetlenül adományozzuk a pártoknak.

A feljegyzésben az is szerepel, miként lehetne a pártfinanszírozást technikailag a legcélszerűbben lebonyolítani. Például, hogy "Milyen csatornái vannak a Strabagnak?", "A Strabag hol tud bennünket kifizetni? Magyarországon, Ausztriában, Svájcban, Szlovákiában?". Azt is felvetik, hogy esetleg egy alacsony adókulccsal rendelkező országban levő céget kellene megadni a jutalékok kedvezményezettjeként.

A Die Presse szerint az ügy Ausztriában és Magyarországon is érdeklődést kelt. Magyarországon már több újság és ellenzéki párt is érdeklődést mutat az M5-ös autópályával kapcsolatos pénzforgalom iránt. A Private Public Partnership Projektként (PPPP) indult M5-ös autópálya-beruházás építési költségeit eredetileg kilométer-arányos autópályadíjjal akarták fedezni. A magyar kormány azonban 2004-ben lefújta az autópályadíjat, és ezt az autópályát is bevonta a matricarendszerbe. Körülbelül abban az időben, amikor a jutalékot átutalták az Eurocontactnak, a magyar állam felvásárolta az üzemeltető társaság egy részét.

Ausztriában az ügy Hans-Peter Haselsteinert, a Strabag társtulajdonosát és a felügyelő-bizottság elnökét, a Liberális Fórum egykoron prominens politikusát érinti, valamint Alexander Zachot, a Liberális Fórum jelenlegi elnökét, aki a parlamenti választásokon az SPÖ képviselőjelöltje. Hans-Peter Martin felszólította Zachot, hogy fedje fel, pontosan mi történt a pénzzel. Haselsteinert pedig arra, hogy fedje fel, vajon befolyt-e pénz az osztrák szociáldemokraták pénztárába is.

Nyakó István: az MSZP nem kapott támogatást a Strabagtól

Az MSZP nem kért és nem kapott semmilyen támogatást sem a Strabagtól, sem az Eurocontacttól - nyilatkozta pénteken Nyakó István. Hozzátette: mivel Ausztriában is választási kampány zajlik, az értesülést az osztrák belpolitikai folklór részének tekintjük.

Kérdésre válaszolva elmondta, az MSZP minden évben elszámol az Állami Számvevőszéknek gazdálkodásáról. Mint mondta, a szocialista párt támogatása három forrásból, állami támogatásból, tagdíjakból és egyéb támogatásokból tevődik össze. Ezek között sem a Strabagtól, sem az Eurocontacttól származó bevétel nincsen - húzta alá Nyakó István.

Kuncze: az SZDSZ-hez nem érkezett pénz a STRABAG-tól

AzSZDSZ-hez és a Szabó Miklós Alapítványhoz nem érkezett semmilyen pénzsem a Strabagtól, sem bármely más osztrák vállalkozástól - jelentetteki a liberális párt elnöke pénteki sajtótájékoztatóján, újságíróikérdésre válaszolva.

Kuncze Gábor elmondta: a Szabad DemokratákSzövetségének gazdálkodása transzparens, minden évben nyilvánosságrahozzák támogatóik listáját a Magyar Közlönyben, az Állami Számvevőszékezeket ellenőrzi, és a párt gazdálkodását rendben szokta találni.Hozzátette: Ausztriában választási kampány zajlik, "nem értjük egészen,hogy mi történik e tekintetben, de nekünk az osztrák választási kampányés az osztrák belpolitika harcaival különösebben foglalkoznunk nemkell".

A KDNP az ügyészséghez fordul

A Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) az ügyészséghez fordul az osztrák liberális intézet által az SZDSZ-hez juttatott "adomány" ügyében, hogy az kimeríti-e a büntető törvénykönyv, vesztegetés nemzetközi kapcsolatokban tényállását - mondta Latorcai János, a párt országgyűlési képviselője, a Gazdasági Bizottság alelnöke, sajtótájékoztatón, pénteken Budapesten. "Felszólítjuk a Szabad Demokraták Szövetségét, nyilatkozzanak: juthatott-e pénz a párthoz az autópályára fordítható pénzből" - mondta Latorcai János.

(forrás: MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.