"2012-es" látogatás

Luca Pancallit, az Olasz Olimpiai Bizottság alelnökét nevezték ki az itáliai futballszövetség elnökévé. Helyettese Gigi Riva, a hatvanas-hetvenes évek Eb-arany- és vb-ezüstérmes labdarúgója lesz. Franco Car-raro, a korábbi elöljáró a bundabotrány következtében távozott, s azóta - májustól - a válságkezeléssel megbízott Guido Rossi irányította a szervezetet.

Utóbbi kedden leköszönt, azt hangsúlyozva: "Visszavezettük a helyes útra az olasz futballt, tehát elvégeztük azt a munkát, amelyet ránk bíztak." Ezzel együtt Pancalli kinevezése azt jelzi, hogy a szövetség ügyeit a tavasz óta szigorúan ellenőrző olimpiai bizottság változatlanul erős kontroll alatt kívánja tartani a futballszervezetet.

A negyvenkét éves Pancalli - akinek megbízatása 2007. február 28-ig szól - az Olasz Paralimpiai Bizottság elnöki tisztét is betölti. A sportvezető ifjú korában öttusázott, ám tizenhét évesen leesett a lóról, és oly súlyosan megsérült, hogy tolószékbe kényszerült. Később úszóként paralimpiai aranyérmet nyert.

Olaszország - mint köztudomású - az egyaránt közösen pályázó Horvátország és Magyarország, valamint Lengyelország és Ukrajna vetélytársa a 2012-es Európa-bajnokság rendezési jogának elnyeréséért. Ezzel kapcsolatban Grigorij Szurkisz, az ukrán szövetség elnöke - a Reuters brit hírügynökség beszámolója szerint - kijelentette: "Az esélyeink egyre jobbak. Olaszország hátrányban van a bundabotrány miatt, és a jelenlegi magyar politikai helyzet ugyancsak nekünk kedvez."

Gyárfás Tamás, a horvát-
magyar pályázati bizottság hazai vezetője ellenben leszögezte: "A körülmények ellenére változatlanul arra törekszünk, hogy a legmagasabb szakmai színvonalon tegyünk eleget a követelményeknek." Gyárfás ezt az előtt közölte, hogy hétfőn Horvátországba, majd szerdán Magyarországra érkezik az UEFA szakértői bizottsága, amely végigjárja a tervezett helyszíneket, és tapasztalatairól előterjesztést készít az európai szövetség végrehajtó bizottsága számára. A küldöttség előbb Zágrábba, Splitbe, Eszékre és Rijekába, majd Debrecenbe, Székesfehérvárra, Győrbe és Budapestre látogat. A magyar fővárosban Gyurcsány Ferenc kormányfő is fogadja a delegációt, amelynek tagjai Orbán Viktor volt miniszterelnökkel ugyancsak találkoznak.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.