Kitüntető figyelem

Megtörtént a csoda, az élet ugyanis nem olyan, hogy vidéki színész kapjon ilyen hatalmas kitüntetést - nyilatkozta lapunknak Király Levente, a Szegedi Nemzeti Színház tagja, akit tegnap délután a Nemzet Színészének választottak meg a Zenthe Ferenc halála miatt megüresedett helyre.

-

- Sokféle kitüntetést kaptam már, például Kossuth-díjat, és hallottam is arról, hogy szóba kerültem, mint Nemzet Színésze, de igyekeztem nem beleélni magam - tette hozzá.

Ebből az elismerésből is látszik, hogy a színészek számon tartják egymást. A jelenlegi és egykori Nemzet Színészei közül többel játszott együtt Király Levente. Első szerepe, a Képkeretező fia volt, a főszerepet, Rembrandtot Bessenyei Ferenc játszotta. Máthé Erzsivel Az ember tragédiájában találkoztak, Törőcsik Marival nemcsak színpadon, filmben is szerepelt. Garas Dezsővel barátságban vannak.

Király Levente a színművészeti főiskola elvégzésétől, 1959-től tagja a Szegedi Nemzeti Színháznak. Állítólag a színházi intézetben megnézte valaki, hány szerepe volt az elmúlt majd' fél évszázadban, és huszonhat oldalas listát talált. És mint hozzáteszi: hiányzott a felsorolásból, hogy miket játszott az első négy év évben, mert azokat még nem jegyezték.

- Megkaptam a világirodalom minden szerepét - ami nekem való, és azt is, ami nem. Szeretek játszani, ezért maradtam itt, Szegeden - mondta a Népszabadságnak a színművész.

Ebben az évadban két új szerep vár a jövő márciusban hetvenéves színészre. Az első a Csaó Bambinóból a Nagyapa, a másik még kérdéses. (Sz. K.)

Negyvenhét éve a Szegedi Nemzeti Színház tagjaként játszik  Eöri Szabó Zsolt
Negyvenhét éve a Szegedi Nemzeti Színház tagjaként játszik Eöri Szabó Zsolt
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.