Király Leventét választották a nemzet színészének

Király Levente Kossuth-díjas színművészt választották a nemzet színészének a Zenthe Ferenc halálával megüresedett helyre szerdán - közölte a Nemzeti Színház.

A Szegedi Nemzeti Színház örökös tagjának megválasztásáról a nemzet színészei aznap döntöttek szűk körben, a sajtó nyilvánossága nélkül a budapesti Nemzeti Színházban - olvasható az MTI-hez eljuttatott közleményben.

Király Levente 1937-ben született Budapesten, tanulmányait a Színház- és Filmművészeti Főiskolán végezte.  A Jászai Mari-díjas színművész, érdemes művész "jóformán mindent" eljátszott már, szavai szerint "csak operát nem énekelt".

Kezdő színészként került vidékre, 1959-től a Szegedi Nemzeti Színház tagja, 1986-tól örökös tagja. Pályája során megformálta többek között a Rómeó és Júliából Mercutiot, a Cseresznyéskert Firszét, a Csárdáskirálynő Kerekes Ferijét, az Irma, te édes című darabban Nestort, a Charley nénjében Bobot, a La Mancha lovagjának Sanchóját, a Hegedűs a háztetőn című darabban Tevje szerepét.

Játszott a Denevérben, a Chicagóban, a Jézus Krisztus szupersztárban, a Hippolyt a lakájban, a My fair Ladyben, a Vízkeresztben, a Sok hűhó semmiért című darabban, a Három nővérben, és Az ügynök halálában. A színművészt 2002-ben a színikritikusok díjával ismerték el.

Az első ízben 2000-ben odaítélt nemzet színésze elismerést a jutalmazottak életük végéig viselik; a kitüntető címet egyszerre tizenketten birtokolhatják; ha valamelyikük elhalálozik, a címet újraadományozzák.

A nemzet színésze elismerést a Nemzeti Színház Rt. hívta életre azzal a céllal, hogy a nemzeti színjátszás élő művészei közül kitüntesse a magyar nyelv ápolása, a nemzeti irodalom tolmácsolása, a magyar színművészet, a nemzeti színjátszás fejlesztése, népszerűsítése során kimagasló érdemeket elért művészeket.

A nemzet színésze címet a kulturális miniszter egyetértésével a Nemzeti Színház adományozza annak, aki fő- vagy epizódszerepekben kimagasló teljesítményt nyújtott, 62. életévét betöltötte, illetve négy évtizedet a színészi pályán vagy 20 évadot - évadonként legalább egy szerepben - a Nemzeti Színház színpadán töltött. A nemzet színészei életük végéig havi 500 ezer forintos juttatást kapnak.

Az első alkalommal 2000. augusztus 22-én odaítélt címet Agárdy Gábor, Berek Kati, Bessenyei Ferenc, Darvas Iván, Garas Dezső, Kállai Ferenc, Lukács Margit, Máthé Erzsi, Psota Irén, Raksányi Gellért, Sinkovits Imre és Törőcsik Mari kapta meg. Sinkovits Imre helyét 2001-ben Avar István, Lukács Margitét 2002-ben Komlós Juci, Bessenyei Ferencét pedig tavaly Zenthe Ferenc.

A nemzet színészei legutóbb az év elején ültek össze, akkor Agárdy Gábor halálát követően Szabó Gyulát választották maguk közé.

(MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.