Mint egy álom

Még egy bőrt biztosan sikerül lehúzni a nyári németországi világbajnokságról. Október elején kerül a mozikba Sönke Wortmann filmrendező új dokumentumfilmje Németország, egy nyári álom címmel. Wortmann korábban már az 1954-es berni német vb-győzelemről is készített mozifilmet: A berni csodát... Ezúttal a csoda elmarad, viszont a mű a kulisszák mögé kalauzolja a nézőket.

Kiderül például, hogy mi állt azon az ominózus cédulán, amelyet Jens Lehmann kapus nézegetett, mielőtt kifogta volna az argentinok tizenegyeseit a negyeddöntőben. Wortmann forgatott a szardíniai edzőtáborban, a Nationalelf öltözőjében, s megörökítette a meccsek utáni örömmámor, továbbá az elődöntőbeli vereség pillanatait is. A filmet a legnagyobb német mozikban vetítik majd, az érdeklődés óriási - pláne, hogy a premieren állítólag a komplett válogatott ott ül majd az első sorban.

A továbbra is istenként tisztelt Jürgen Klinsmann hazatéréséről ugyan nincs szó, de a volt szövetségi kapitány állítólag megpendítette, hogy szívesen visszatérne a kispadra a következő, 2010-es dél-afrikai világbajnokságon. A jól értesült német sportsajtó szerint a tréner ezúttal választott hazája, az Egyesült Államok csapatát gardírozná, ha van annyi pénz, amennyit kér...

A mostani vb-n egyébként nemcsak az ország imázsát, hanem a rút anyagiakat tekintve is sokat nyertek a németek. A 430 milliós költségvetéssel rendezett torna 135 millió eurós tiszta hasznot hozott, az állam - adók révén - 43,7 millióhoz jutott, s a FIFA is pénzénél marad, mert visszakapta azt a 40 millió eurót, amit a torna előkészítésére utalt át.

- E nélkül nem tudtuk volna rangjához méltóan megrendezni a világbajnokságot - nyilatkozta Theo Zwanziger, a német futballszövetség elnöke. Még az ebből az alkalomból kibocsátott bélyegsorozatok és pénzérmék is több mint hatmillió eurós bevételt hoztak. A nyereségből részesül az országos labdarúgó-szövetség, aztán az öszszes tartományi szövetség és vendéglátó város, sőt még a női utánpótlás is.

Eközben Franz Beckenbauer, a vb szervezőbizottságának elnöke arra is talál időt, hogy a 2008-as Európa-bajnokságot rendező felek egyikét, az osztrákokat bátorítsa: a "sógorok" - akik a svájciakkal közösen adnak otthont a tornának - egyre nagyobb slamasztikában vannak, tudniillik másfél éve egyetlen mérkőzést sem nyertek. "Nálunk is akadtak ilyen gondok, de kitartottunk Klinsmann mellett, és bronzérmesek lettünk. Nem hiszem, hogy Ausztriában kevesebb lenne a tehetség, mint nálunk. Csak meg kell őket találni" - buzdította Beckenbauer Josef Hickersberger osztrák szövetségi kapitányt.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.