Dávid Ibolya szerint Orbán Viktor további feszültséget szít

Dávid Ibolya, az MDF elnöke szerint Orbán Viktor Fidesz-elnök további feszültséget szít, részben azzal, hogy a Fidesz nem mondja le a szombatra meghirdetett nagygyűlést.

"Orbán Viktor ma délután élete egyik legfelelőtlenebb nyilatkozatát tette. Minden demokratikus érzelmű, az alkotmányt, a rendet tisztelő állampolgár azt várta a Fidesz elnökétől, hogy elítéli a tegnap éjszakai, köztörvényes bűncselekményeket, vandalizmust, és felelős politikusként visszahívja a Fidesz híveit az utcákról, és lemondja a szombatra meghirdetett nagygyűlést" - olvasható Dávid Ibolya kedd esti közleményében.

"Orbán Viktor erről hallgatott, márpedig vétkesek között cinkos, aki néma. Ezzel a nyilatkozatával Orbán Viktor és a Fidesz nemhogy nem járult hozzá ahhoz, hogy a mostani politikai válságot békésen, parlamentáris keretek között oldjuk meg, hanem ellenkezőleg: további feszültséget szít" - folytatódik a közlemény.

Az MDF elnöke hangsúlyozza: pártja elutasít minden erőszakos cselekményt, törvénytelen demonstrációt. Dávid Ibolya szerint "Magyarországnak békére és nyugalomra van szüksége, nem pedig hazugságokra, felkelésre, vagy radikalizmusra".

Herényi: a rend helyreállítása a legfontosabb

Ma egy felelős politikai erőnek mindent el kell követnie annak érdekében, hogy "az  emberek az utcáról visszatérjenek otthonaikba" - mondta az ATV Egyenes beszéd című műsorában kedd este Herényi Károly, a Magyar Demokrata Fórum országgyűlési frakciójának vezetője.Ez "elvárható minden politikai erőtől, a Fidesztől különösen, hiszen nagy a támogatottsága, és Orbán Viktor elég régóta beszél arról, hogy ha kell, akár az utcán is szembe kell szállni a kormány intézkedéseivel" - fogalmazott Herényi. Az MDF-es politikus szerint ma az a legfontosabb, hogy helyreálljon a rend, "ez most nem a tüntetések és az utcai demonstrációk ideje" - tette hozzá, arra utalva, hogy a Fidesz megtartja szeptember 23-ára meghirdetett rendezvényét Budapesten, a Hősök terén.

Szijjártó: Dávid szándékosan félreértelmezi az Orbán által elmondottakat

Szijjártó Péter, a Fidesz szóvivője reagálásában azt mondta: úgy tűnik, Dávid Ibolya szándékosan félreértelmezi az Orbán Viktor által elmondottakat, hiszen ő is tudja, hogy éppen ma tett hitet az öt parlamenti párt az erőszak ellen a békesség mellett, amikor szinte egyhangúlag fogadta el a Parlamentben az erről szóló politikai nyilatkozatot. A Fidesz szóvivője hangsúlyozta: pártja hisz abban, hogy egy erős demokratikus jogállamban, mint Magyarország, felelőtlen provokátorok nem vehetik el jószándékú emberektők azt a demokratikus jogot, hogy méltóságteljesen, fegyelmezetten kifejezzék véleményüket. A Fidesz ezért tartja meg szeptember 23-ai nagygyűlését - mondta a politikus. Mint jelezte, a rendezvény szervezőbizottsága felveszi a kapcsolatot a rendőrséggel, hogy minden szempontból biztonságos legyen a nagygyűlés.

(forrás: MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.