Kovács Tamás lehet a legfőbb ügyész

Sólyom László köztársasági elnök hétfőn bemutatta a parlamenti pártok frakcióvezetőinek a legfőbb- ügyész-jelöltjét. Kovács Tamás altábornagy, aki 1990 óta a legfőbb ügyész katonai helyettese, a frakcióvezetők nyilatkozatai szerint valamennyi képviselőcsoport támogatására számíthat. Az államfő a Sándor-palotában - ahol az öt frakció vezetőjének jelenlétében jelentette be, hogy a katonai legfőbbügyész-helyettest, Kovács Tamás altábornagyot javasolja legfőbb ügyésszé megválasztani a parlamentnek - kijelentette: "Kovács Tamás katonai főügyészként vitathatatlan vezetői képességekkel rendelkezik", ezért meggyőződése szerint alkalmas arra, hogy a legfőbb ügyészi tisztséget ellássa. Sólyom László hangsúlyozta, hogy Kovács jelöléséről egyeztetett az Ügyészség Országos Egyesületével.

A szervezet fenntartások nélkül támogatta Kovács tábornok jelölését. A legfőbbügyész-jelölt bemutatását követően a frakcióvezetők úgy nyilatkoztak: az államfő érveit is figyelembe véve, támogatólag terjesztik Kovács jelöltségét képviselőcsoportjuk elé, bár azt is hangsúlyozták, hogy a kérdésben a végső szót nem ők, hanem a frakciók mondják ki.

Kovács Tamás (66) a Tolna megyei Nagykónyiban született. Pécsett szerzett jogászi diplomát. 1965-től hivatásos katonaként szolgált, majd 1968-ban katonai ügyésszé nevezték ki. 1990-ben lett a legfőbb ügyész katonai helyettese. Nős, három gyermeke és öt unokája van. A jelölt türelmet és megértést kért a sajtótól. Megtiszteltetésnek nevezte az államfő jelölését, de - hangsúlyozta - ő csak egy jelölt, akiről a végső szót a parlament mondja ki.

Ha Kovács Tamás elnyeri a posztot, akkor megszűnik a katonai helyettesi tisztség - a sorkatonai szolgálat eltörlésével ez ugyanis gyakorlatilag fölöslegessé vált.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.