Válságra erősödött a forint

Sem forintválságot, sem kormánybukást nem feltételeznek elemzők a kormányfő májusi beszédének közzététele után. A forint erősödött, s a BUX is nyereséget könyvelt el.

Bő kétszáz pontos eséssel nyitott tegnap a Budapesti Értéktőzsde, s gyengülni kezdett a forint is, de a piac hamar lerázta magáról a belpolitikai feszültség keltette hatást. Az eurót reggel 273,50 forint körül jegyezték, de délután már 270 táján alakult az árfolyam. A BUX a reggeli süllyedésből késő délután már emelkedésbe váltott, s nyolcvanpontos nyereséget ért el, azt követően, hogy a múlt héten visszakapaszkodott 23 000 pont közelébe.

A londoni elemzők szerint a piaci nyomás és a kamatemelési várakozás erősödhet ugyan, de kifejezett forintválság vagy a kormány bukása nem valószínű. Dwyfor Evans, a Bank of America (BoA) alelnöke hétfőn az MTI-nek azt mondta: egy miniszterelnöktől "az ember nem pontosan ilyen kommentárokat várna", de végül is Gyurcsány Ferenc "csak azt ismerte be, amit a legtöbb kormány és a legtöbb kormányfő amúgy is tesz". Evans szerint ezért piaci szempontból nem várható hosszú távra szóló negatív hatás, már csak azért sem, mert "jó ideje köztudott volt, hogy a kormány és a pénzügyminisztérium nyilatkozatai például a költségvetésről nem a valóságot tükrözték".

- Kemény harc dúl a szocialista pártban, és vannak befolyásos emberek az MSZP-ben, akik a miniszterelnök kudarcát szeretnék - mondta Jeff Gable, a Barclays Capital stratégája, megjegyezve: ez azt is jelenti, hogy akadnak emberek a pártban, akik a takarékossági csomag ellen dolgoznak. Gable ugyanakkor csak távoli lehetőségnek nevezte azt, hogy a piac hirtelen elkezdené az egyensúlyi csomag visszafordításának beárazását. A Barclays Capital elemzője szerint ugyanilyen távoli az esélye annak, hogy az ügy például előre hozott választásokhoz vezetne.

A Goldman Sachs kommentárja szerint sem várható, hogy Gyurcsány Ferencet kiszorítják tisztségéből, és az sem valószínű, hogy a szabad demokraták - jóllehet nem tetszett nekik a beszéd - emiatt kilépnének a koalícióból.

A Fitch hitelminősítő hétfőn úgy fogalmazott, hogy nagyobb a valószínűsége a most elkezdett egyensúlyi program sikerének, mint kudarcának. A Fitch Ratings most már arra számít: az eddig elfogadott kormányintézkedések elősegíthetik, hogy az államháztartási hiány 2007-ben a kormány által tervezett 6,8 százalék körüli szintre süllyedjen.

Az Európai Bizottság szeptember 26-i strasbourgi ülésének napirendjén szerepel Magyarország konvergenciaprogramjának értékelése. Bár a napirend még változhat, mindez azt jelenti: öt nappal az önkormányzati választások megrendezése előtt ismertté válik, hogyan vélekedik az uniós "kormány"
a magyar euróbevezetés tervezett pályájáról és az ahhoz kapcsolódó reformokról. (MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.