Kovács Tamás lehet Sólyom László főügyészjelöltje

Sólyom László köztársasági elnök ma a parlamenti pártok frakcióvezetőivel ismerteti, hogy kit jelöl a Polt Péter távoztával megüresedő legfőbb ügyészi posztra

. Mint ismeretes, az államfő első jelöltje, Horányi Miklós, a szegedi fellebbviteli főügyészség vezetője a kormánypártok ellenállása miatt megbukott az Országgyűlésben - a hivatalos indoklás szerint azért, mert szakmailag nem volt alkalmas, a valódi ok azonban inkább abban rejlett, hogy Horányit a fideszes elkötelezettséggel vádolt Polt Péter emberének tartották. Nyilvánvalóan szerepet játszott az MSZP és az SZDSZ döntésében az is, hogy az államfő - miként azt jó előre deklarálta - jelöltjének személyéről nem volt hajlandó előzetes egyeztetésbe bocsátkozni a pártokkal.

Jelöltjének elutasítása után Sólyom László kijelentette: ezen a gyakorlaton a jövőben sem kíván változtatni, igaz, annyi enyhítést tett, hogy új jelöltjéről kikéri szakmai szervezetek véleményét.

Az elmúlt hetekben számos találgatás látott napvilágot a jelölt személyéről. Ezek között szerepelt Belovics Ervin, aki jelenleg a Legfőbb Ügyészség megbízott vezetője, Sódor István fővárosi fellebbviteli főügyész, Láng László, a Legfőbb Ügyészség nyomozásfelügyeleti és vádelőkészítő főosztályvezetője. A Népszava pár hete - a köztársasági elnök sajtófőnöke szerint meghökkentő módon - kormánykörökre hivatkozva azt írta, hogy esélyes a posztra Kovács Tamás katonai főügyész is. A "meghökkentő" jelzőt valószínűleg a kormányközeli forrásokra való hivatkozás váltotta ki: Sólyom László ugyanis értesüléseink szerint semmilyen formában nem egyeztetett a pártokkal új jelöltjéről, néhány szakmai szervezet véleményét azonban valóban kikérte.

Lapunk megbízható forrásokból származó értesülései szerint Belovics és Sódor személye gyakorlatilag szóba sem került Sólyom László környezetében. Szakmai körökből úgy értesültünk, hogy a legvalószínűbb az, hogy dr. Kovács Tamás altábornagy személyével ismerteti meg ma a parlamenti frakciók vezetőit Sólyom László köztársasági elnök.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.