Keveseket ijesztett el az eva emelése

Szeptember 11-ig 193-an jelentkeztek ki az egyszerűsített vállalkozási adó (eva) hatálya alól - közölte az adóhivatal elnökhelyettes pénteken sajtótájékoztatón.

Az évközi kilépést azért tették lehetővé, mert az eva kulcsa október 1-jével 15-ről 25 százalékra emelkedik. A kijelentkezésre szeptember 15-ig volt mód, október 1-jei hatállyal, és a kijelentkezést ugyancsak szeptember 15-ig vissza is lehetett vonni.

Juhász István, az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal (APEH) elnökhelyettese szerint a kijelentkezők végleges száma legfeljebb 300-400-ra emelkedhet. Hozzátette, hogy a 25 százalékos kulcs még mindig kedvező, ezért az evázók zöme maradni fog.

Akik most elpártoltak az egyszerűsített vállalkozási adótól, a következő négy évben nem választhatják ezt az adózási formát. Az eva hatálya alatt maradók választhatnak: vagy megfizetik az első háromnegyedév bevétele után a 15 százalékot, a később keletkező jövedelem után pedig a 25 százalékot, vagy egységesen 15 százalékot számolnak az éves bevétel után, a bevétel egynegyede után pedig további 10 százalékot fizetnek.

Az adókulcs emelése mellett további változás, hogy az evát december 20-ig a várható éves adó összegére ki kell egészíteni.

(MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.