"Társadalmi összefogás a lakásmaffia ellen"

Társadalmi összefogás a lakásmaffia ellen címmel tanulmánykötet jelent meg a Biztonságos Magyarországért Közalapítvány (BMK) gondozásában; a kötetet pénteken mutatták be a szakmai szervezetek képviselőinek.

Pörge Lajos, a kiadó BMK nevében az MTI-nek felidézte: a kormány által alapított Biztonságos Magyarországért Közalapítványnak a feladata, hogy támogassa a bűnmegelőzéssel összefüggő tudományos kutatást, képzést. Mint mondta, a gondolat, hogy átfogó tanulmánykötetet kellene megjelentetni az úgynevezett lakásmaffia-jellegű bűncselekményről, régóta érlelődött a szerkesztőbizottságban. Hozzátette: az ingatlanokkal kapcsolatos visszaélés a bűncselekmények összes számához viszonyítva kevés, ugyanakkor azzal, hogy ügyvédek, közjegyzők, földhivatali dolgozók, bírók érintettségéről szólnak a sértettek, a bűncselekmény alkalmas a közbizalom rombolására.

A háromezer példányban kiadott kötet megjelentetésével a célunk, hogy a közbizalom helyreálljon, és ráirányítsuk a szakma figyelmét a főbb elkövetési módokra, a nem etikus magatartásokra és a megelőzés lehetőségeire - tette hozzá. A kötetben ügyészek, kriminológusok, közjegyzők, rendőrök, közigazgatási vezetők, végrehajtók, ingatlan-nyilvántartási szakemberek és ügyvédek fogalmazzák meg - nemritkán saját szervezetükkel szemben is kritikus - véleményüket. Hozzátette: a jövőben tervezik, hogy hasonló, többoldalú megközelítésben jelentessenek meg tanulmánykötetet a nemzetközi migráció és a terrorizmus összefüggéseiről, a műkincsvédelemről, a számítógépes bűnözésről és a bankkártya-csalásokról, illetve ezek megelőzéséről.

(MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.