Kéksapkásokat Darfúrba!

Szeptember 17-én, vasárnap aktivisták világszerte egyszerre fognak demonstrálni annak érdekében, hogy ENSZ békefenntartók kerüljenek a világ egy bajban lévő régiójába: Darfúrba.

Az Amnesty International által szervezett megmozdulások lesznek Budapesten kívül a világ számos országában is , többek között: Egyiptomban, Etiópiában, Franciaországban, Németországban, Ghánában, az USA-ban és az Egyesült Királyságban is.

A szervezet szerint az erőszakos kitelepítésekért és más emberi jogi sérelmekért a szudáni fegyveres erők is felelősek, milíciák jelenléte a régióban humanitárius katasztrófa felé sodorja Darfúrt. A krízis mára közel 2 millió embert érint, a halálos áldozatok száma meghaladja a 200 ezret.  Annak ellenére, hogy a múlt hónapban az ENSZ BT békefenntartók küldéséről döntött darfúri régióba - azzal a kitétellel, hogy a missziót a szudáni kormánynak jóvá kell hagynia-, a szudáni kormány azonban határozottan visszautasította a kéksapkások beengedését az országba. A szudáni kormány, azóta újabb offenzívába kezdett Darfúrban - írja az AI tájékoztatójában.

A felvonuláson részt vevők egy koporsóval járják végig az ENSZ BT állandó tagjainak nagykövetségeit, azzal a céllal, hogy minden az emberi jogokért elkötelezett kormány vesse latba befolyását a szudáni kormánnyal szemben, hogy az engedélyezze az ENSZ békefenntartó misszióját.

Részletes program: 

13:30 - Gyülekezés a Városligeti Műjégpálya előtt

14:00 - Franciaország nagykövetsége

14:20 - Oroszországi Föderáció nagykövetsége

14:40 - Kínai Népköztársaság nagykövetsége

15:25 - Amerikai Egyesült Államok nagykövetsége

16:00 - Egyesült Királyság nagykövetsége

17:00 - Bem tér - Külügyminisztérium

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.