Torgyán új pártot alapított

Magyar Megújulás Mozgalom néven politikai pártot alapított Torgyán József volt földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter - ezt maga jelentette be pénteki sajtótájékoztatóján.

Elmondta, hogy választási és nem tömegpártot alapított, amelynek azért van még csak munkacíme, mert jelenleg is bírósági bejegyzés alatt áll. Tizenhárman alapították a szervezetet, de annak "hatalmas tömegbázisa lesz". A mozgalom célja, hogy gyökeres változtatásokat érjen el, ami csak úgy kivitelezhető, "ha az egész hatalmi elitet leváltjuk".

Torgyán József szerint Gyurcsány Ferenc csak egy "átmeneti figura", a politikai életben alapvető átrendeződés fog végbemenni a jövőben. Közölte, hogy sikerült egy, az állampárti rendszernél is rosszabbat létrehozni, elfogadhatatlan közállapotok uralkodnak, ezért döntött úgy, hogy visszatér a politikai életbe, holott korábban ezt későbbre tervezte. Azzal indokolta visszatérését, hogy nem tudja elviselni a Ceaucescu-éránál is nagyobb falurombolást, hogy Szent István országából "rablók és pribékek Magyarországa lett".

Torgyán József szerint "a kormányzat és a látszatellenzék is illegitim", mert hazugsággal és a jogszabályok megkerülésével, a választási kampányban sajtóhírek szerint 31 milliárd forintot felhasználva jutottak hatalomra. Beszélt arról is, hogy szükség van civil szervezetek részvételével is az alkotmányozó nemzetgyűlés összehívására, illetve új alkotmányra. Torgyán közölte: elfogadhatatlan, hogy állampárt jogutódja gyakorolja a hatalmat. Kategorikusan kijelentette: pártjának egyedül a magyar nép lesz a szövetségese, senki más.

Torgyán József a keresztény-nemzeti erő létrehozásával elsősorban a fiatalokat szeretné meggyőzni, mert álláspontja szerint a megújuláshoz rájuk van szükség. Mellettük vállalkozókra, gazdákra, munkásokra számít. A kisgazda eszmeiséget szeretném feltámasztani és annak programját végrehajtani - tette hozzá. A pártnak várhatóan nem lesz alelnöke, csak elnöksége, de erről csak a bírósági bejegyzést követően döntenek.

Torgyán József bejelentette azt is, hogy mint a mozgalom elnöke október közepétől Kis Újság néven négyoldalas kiadványt indít, emellett szeptember 25-étől működik a mozgalom honlapja is. Torgyán végül azt mondta: ismét megjelentem a politika színpadán, zászlót bontottam, amit addig nem eresztek ki a kezemből, amíg az állapotok meg nem változnak.

Csalás miatt feljelentést tett

Különösen nagy kárt okozó, bűnszövetségben elkövetett csalás bűntette miatt tett feljelentést Torgyán József ismeretlen tettesek ellen a Fővárosi Főügyészségen. Ezt maga a volt földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter jelentette be pénteki sajtótájékoztatóján. Az eljuttatott feljelentésben Torgyán József hivatkozik a csalás törvényi feltételeire. Mint írja, a választási kampányban tett ígéretek a választópolgárok tudatos megtévesztésének minősülnek, márpedig "más tévedésbe ejtése a hatályos büntetőjog csalási tényállásának egyik eleme".

A csalás másik tényállási elemével, a jogtalan haszonszerzéssel kapcsolatban azt írta: az mindenképp megállapítható, mert "a kormányzati pozícióba kerülés számos olyan előnyt biztosít, melyek messze meghaladják azt a mércét, mely e célzat megállapíthatóságához szükséges". Torgyán József szerint sértetti oldalon bekövetkezett kárnál vizsgálandó, hogy a hatalomra kerülők az ígért jóléti intézkedések helyett róttak-e olyan terheket a lakosságra, melyek a nép vonatkozásában kárként, a csalók tekintetében pedig haszonként jelentkeznek, vagy terveznek-e ilyet tenni.

Torgyán pénteki sajtótájékoztatóján bejelentette: az általa ismeretlennek nevezett elkövetők a kormány soraiban keresendők és a feljelentésében is szerepelnek nevek, többek között Kóka János, Veres János, Hiller István és Gyurcsány Ferenc neve is szerepel. Kitért arra is, hogy ez a bűncselekmény 5-től 10 évig tartó szabadságvesztéssel büntethető. Beszélt arról is, hogy szívesen venné, ha mások is csatlakoznának a feljelentéséhez.

(MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.