A kormány elleni megindulás azt jelenti...

Vajon hogyan lehet értelmezni Orbán Viktornak azt a mondatát, "minden voks kell, hogy meg tudjunk indulni a kormány ellen", s mi várható - kérdeztük politikusoktól, közéleti szereplőktől.

Kubatov Gábor, a Fidesz pártigazgatója, mozgósítási felelőse szerint az őszi önkormányzati választáson minden kétséget kizáróan be kell bizonyosodnia, hogy mit nem tehet egy az országért felelősséget érző politikus. "Azt ajánlom a szocialistáknak is, hogy gondolják végig: Mi a nagyobb bűn: hazudni vagy határozottan fogalmazni?"

Hende Csaba, a polgári körök koordinátora azt mondja: "Orbán Viktor az alkotmányra esküt tett demokrata, így kizárólag a politikai küzdelem alkotmányos és törvényes eszközeire gondolhatott Esztergomban is". Szükségesnek tartotta megjegyezni, hogy ugyanilyen demokraták a polgári körösök is. Arra, hogy az önkormányzati választások után a Fidesz győzelme esetén lehet-e számítani polgári engedetlenségi mozgalmakra, sztrájkokra, visszakérdezett: "A békés tüntetések, demonstrációk, sztrájkok mióta nem demokratikusak? Emlékezzünk a balliberális Demokratikus Charta-demonstrációra!" Szerinte a politikai ellehetetlenülésnek van egy foka, amikor egy garnitúrának vennie kell a kalapját, és a Gyurcsány-kormány esetében ez az idő el is érkezett.

Harrach Péter kereszténydemokrata politikus szerint egyértelmű, hogy az önkormányzati választások előtt a baloldal egyetlen esélye a vereség mérséklésére, ha sikerül a jobboldalról riasztó, fenyegető képet festenie, "s azt üzenni, hogy Orbán Viktor lázadásra szólítja fel az embereket". "Erről szó sincs, noha tagadhatatlan, hogy megjelent egyfajta határozottság a jobboldalon, de ez nem lépi át a választási mozgósítás törvényes kereteit. A mozgósítás nem demokráciaellenes, mint ahogyan a tiltakozáshullám sem az, ha a törvényes kereteken belül zajlik".

Granasztói György ismert konzervatív értelmiségi szerint lehet, hogy "erős volt" Orbán Viktor szóhasználata, de a Batthyány Lajos Alapítvány elnöke bizonyos abban, hogy nem utcai harcokra gondolt. Emlékeztetett rá: Orbán Viktor nagyon sokszor kinyilvánította, hogy tiszteletben tartja a demokratikus intézményrendszert, s az esetleges változásokra szerinte kizárólag alkotmányos keretek között kerülhet sor.

Boross Péter egykori miniszterelnök nem hiszi, hogy Orbán Viktor a megszokott és a törvényes kereteken vagy szabályozott akciókon kívüli megoldásokra gondolt volna e mondattal. Hangsúlyozta, hogy nem ismeri ugyan részletesen a szövegkörnyezetet, de szerinte a választások előtt, ha súlyos kérdések merülnek fel, a politikai viták és a politikusi kijelentések általában határozottabb kontúrt kapnak. "Valószínűleg arról lehet szó, hogy egy nagyobb arányú ellenzéki választási siker támasztékul szolgálhat egy határozottabb ellenzéki fellépéshez" - mondta.

Wiener György szocialista politikus szerint Orbán Viktor e mondata, ha tett is követi, az alkotmányos rendet veszélyeztetheti és ellehetetlenítheti a konfliktusok jogszerű kezelését. Az esetleges tüntetésekkel mindaddig semmi baj nincs, amíg nem a kormány megdöntésére irányulnak. (A kabinetet csak konstruktív bizalmatlansági indítvánnyal lehetne megbuktatni, vagy akkor, ha a parlament feloszlatja önmagát - a jelenlegi országgyűlési erőviszonyok mellett azonban egyiknek sincs realitása.) Az esetleges hatalomváltást célzó tüntetés és polgári engedetlenség alkotmányellenes lenne.

Donáth László MSZP-s képviselő, evangélikus lelkész azt mondja: Orbán Viktor heroikus küzdelmet folytat az utóbbi négy évben, hogy realizálja egykori, 1989-es önmaga dicsét - "ez az én szememben szánalmas. Mondandója szerintem tiszta kampányfogás, ő is tudja, hogy a társadalom és a politikai elitek struktúrája már kijegecesedett, Magyarországon már rég lecsengett a »forradalmi hevület«. Ám ha a nép mégis megindulna, akkor mindent elsöpörne, mint a Duna vize - Orbán Viktort is. A társadalom viszont bölcs: ha úgy találja, hogy jobbat tud felmutatni, akkor ezt megteszi - de szigorúan az önkormányzati választás keretein belül".

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.