A Fidesz elnöke magára húzta a kampányt

Gyurcsány Ferenc szerint Orbán Viktor a tűzzel játszik, és elveszíti az önkormányzati választásokat is. A Fidesz szerint viszont az ellenfél a lejárt lemezt koptatja tovább, amikor lázadást vizionál. Az utolsó ciklusára készülő Demszky Gábor mindenesetre fölszólította ellenfeleit, hogy határolódjanak el a Fidesz elnökétől.

Felizzította a közéletet Orbán Viktor, amikor arról beszélt: az önkormányzati választások az utolsó lehetőség, hogy az ellenzék megszerezze az erkölcsi felhatalmazást a kormány elleni fellépéshez. A választási eredmények tükrében radikálisan és határozottan fel fognak lépni a kormány ellen. "Minden voks kell, hogy meg tudjunk indulni a kormány ellen" - jelentette ki a Fidesz elnöke.

Gyurcsány Ferenc úgy látja, hogy Orbán a tűzzel játszik. "Aki azt mondja, hogy illegitim a kormány - írja internetes naplójának tegnapi bejegyzésében -, az azt is mondja, hogy a kormánnyal szemben bármilyen fellépés legitim lehet". A miniszterelnök azt ígéri: "vereséget fog szenvedni Orbán elnök úr, Magyarország nem fog nekimenni a kormánynak, Magyarország nem lázadást kíván, hanem nyugodt, építkező rendet". A miniszterelnök közölte azt is: a kormány nem értékeli túl ezen megjegyzések hatását, de úgy véli, több mint hiba, vétek az a politika, amely az egyre radikálisabbá váló Fidesz-elnököt mostanában jellemzi.

Hiller István szocialista pártelnök szerint Orbán a békétlenség politikáját akarja mintegy 3200 hazai településre exportálni azért, mert képtelen elfogadni, hogy demokratikus választáson már háromszor is veszített.

- Egy veszélyes úton sok lépést meg lehet tenni, de Orbán Viktor immár eljutott a szakadék szélére - ezt már Lendvai Ildikó, az MSZP frakcióvezetője mondta. Ő úgy látja, hogy Csurka István és Orbán között már csak annyi a különbség, ami az egyértelmű, illetve a kétértelmű kijelentés között: azaz Csurka lázadásról, Orbán pedig népi ellenállásról beszél.

- Ebben a helyzetben - mondta Hiller István - fel kell tenni a kérdést Tarlós Istvánnak, a polgármesteri székekért ringbe szálló Pokorni Zoltánnak, Szita Károlynak, Kósa Lajosnak és Kovács Zoltánnak: egyetértenek-e Orbán megnyilvánulásával.

Ha a polgármesterjelöltek nem is, Szijjártó Péter szóvivő reagált minderre: azt közölte, hogy "szánalmasnak és felháborítónak, de egyszersmind szomorúnak tartja, hogy az MSZP elnöke és frakcióvezetője semmi másra nem képes, mint hogy egy régi lejárt lemezt tesz fel".

Régi lemez ide vagy oda: Demszky Gábor mindenesetre felszólította a budapesti polgármester- és főpolgármester-jelölteket: határolódjanak el Orbán nyilatkozataitól. A főpolgármester szerint a budapestiek nem akarnak ellenállást, nem akarják, hogy a négy évvel korábbi hídfoglalás után most egész Budapestet hadszíntérnek használja egy "népvezér". Demszky úgy látja: Orbán számára az önkormányzatok csak a hatalomátvétel eszközei az elbukott országgyűlési választás után. Mert Demszky szerint a jobboldal számára a választások tétje "a koalíciós ország- és városvezetés demokratikus hatalmának megdöntése".

Idetartozik, hogy Demszky Gábor tegnap bejelentette: utolsó ciklusára készül. A következő négy évben azt tekinti fő céljának, hogy helyzetbe hozza a fiatal, több nyelvet beszélő, külföldi tapasztalatokkal rendelkező várospolitikusi generációt. "Új csapatom tagjai sok területen változást akarnak" - fogalmazott a főpolgármester.

l Az ATV tegnap esti Egyenes beszéd című élő műsorában Kálmán Olga műsorvezető Pokorni Zoltánnal beszélgetett - volna. A kérdező ugyanis szembesíteni próbálta Pokornit Orbán Viktor esztergomi kijelentésével, illetve a Reutersnek mondottakkal, ám a Fidesz alelnöke nem kívánt erről beszélgetni. Először azt felelte, nem tudja, miről van szó, másodszor azt, hogy majd Hiller Istvánnak válaszol erre, aki sajtótájékoztatóján ugyanezt kérdezte tőle. Ezek után a műsorvezető még egyszer nekifutott, és arra lett volna kíváncsi, hogy Pokorni szerint is a kormány legitimitásáról szavaz-nak-e az emberek. Pokorni visszakérdezett: "Miért hívtak engem tulajdonképpen ide?", majd szóba hozta a CD-s fenyegetést, amit azzal kommentált "Ez egy ócska blöff, amit maguk és a szocialisták művelnek". Kálmán Olga jelezte, hogy őt nem ez érdekli, újra rákérdezett Orbán szavaira, ám Pokorni elhagyta a stúdiót. Utóbb a Fidesz közleményt adott ki arról, hogy Pokorni azért távozott a stúdióból, hogy ezzel is jelezze, a Fidesz nem asszisztál a kormány és egyes médiumok azon próbálkozásához, hogy eltereljék a figyelmet a lényegről, a kormány hazug politikájáról.

Kampány Budapesten, a Lenhossék utcában
Kampány Budapesten, a Lenhossék utcában
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.