Benzinből kipufogógáz, kipufogógázból benzin

A széndioxid hamarosan alapanyagként szolgálhat a szénhidrogének, vagyis benzin vagy a dízelolaj előállításához - vélelekednek olasz kutatók.

A New Scientist című brit lap tudósítása szerint olasz tudósok egy csoportja a kipufogógázban lévő széndioxidot a nap segítségével akarja visszaalakítani szénhidrogénné. Az így létrehozott kötések aztán feldolgozhatók lennének üzemanyaggá. A tudósok szerint ezzel jelentősen hozzájárulhatnának a klímaváltozás lassításához. A tudósok első lépésként a nap energiáját használják fel, hogy a vizet oxigénre, hidrogénionokra és elektronokra osszák fel. Ezzel párhuzamosan az ionokat széndioxid molekulákkal léptetik reakcióba, a szénhidrogének keletkezését pedig egy újonnan kifejlesztett katalizátor teszi lehetővé.

A módszer még a kísérleti stádiumban tart, de már megvannak az első eredmények - nyilatkozta a kutatócsoport vezetője, a messinai egyetem tudósa, Gabriele Centi. Az eljárás optimalizálása révén várhatóan nő a létrehozott szénhidrogének mennyisége is - vélekedett a tudós.
Ezzel a módszerrel az üvegházhatást okozó széndioxidot, amely a fosszilis fűtőanyagok eltüzelésénél keletkezik, ismét benzinné vagy gázolajjá lehetne alakítani.
A módszer például arra is alkalmas, hogy az űrhajósok használják, egy esetleges Marx-expedíció ugyanis a Mars atmoszférájából, az ott található széndioxidból nyerhetne üzemanyagot a visszautazáshoz. Az olasz tudós szerint először a megfelelő méretű napenergia által meghajtott reaktort kell megépíteni. Ez tíz éven belül lehetséges - olvasható a New Scientistben. (MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.