Tényleg lehetnek csodák az Auchan körül

Lukács András egy tavalyi cikkében több olyan esetet sorol fel, amelyekben az új Auchan áruházak építésekörül konfliktus alakult ki a helybéli lakók és a cég között, és ezekben azesetekben az önkormányzatok valamiért mindig a beruházó mellé álltak.

Lukács különös csodának, véletleneknek írja le az eseteket, majd azzalzárja cikkét, hogy nem minden országban vannak ilyen csodák, mertpéldául Csehországból még az 1990-es évek közepén kiebrudalták azAuchant korrupciós ügyletei miatt.

Az Auchan beperelte a környezetvédőt a jó hírnév megsértése miatt.

A most lezárult perben az Auchan Magyarország Kft. kifogásolta aaz Auchan csodái című cikket, amely a Népszabadságban jelent meg.

Nem sértette az Auchan Magyarország Kft. jó hírnevét Lukács András, ezért nem kell a jogsértés tényét elismerő nyilatkozatot tennie, illetve 1 millió forintos nem vagyoni kártérítést fizetnie - erről döntött a Fővárosi Ítélőtábla másodfokon, jogerősen, megváltoztatva az elsőfokú bíróság határozatát. A döntést a Társaság a Szabadságjogokért jogsegélyszolgálata jelentette be.

A Fővárosi Ítélőtábla mai jogerős ítéletében úgy foglalt állást, hogy Lukács nem tényt állított, hanem tényekkel alátámasztott véleményt fogalmazott meg cikkével.

A bíróság igazat adott Lukács érvelésének, miszerint a cikk nem tényeket közölt, hanem véleménynyilvánítást tartalmazott. A jogsegélyszolgálat tájékoztatása szerint azt kellett a bíróságnak megvizsgálnia, hogy a vélemény megalapozott volt-e, vagy esetleg bántóan megalázó.

A bíróság szerint az Auchan szóvivője is elismerte, hogy történtek szabálytalanságok az engedélyezési eljárás során, továbbá az ügyészi vizsgálat is hasonló eredményekre jutott.
Ennek következtében nem lehet azt mondani, hogy a vélemény nélkülözne minden megalapozottságot. Az állandósult bírói gyakorlat az Alkotmánybíróság jogértelmezését követve a vélemény értékét nem vizsgálja, amennyiben a megalapozottság kritériuma teljesül, hiszen a Magyar Köztársaságban mindenkinek joga van arra, hogy közérdekű ügyekben megszólaljon - hangsúlyozza a tájékoztató.

A Lukács jogi képviseletét másodfokon ellátó ügyvédek: az EMLA Egyesület és a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) jogászai a pert precedens értékűnek, a híres McLibel-perhez hasonlónak tartják. (A McLibel pert egy másik multinacionális cég, a McDonald's indította két brit fogyasztóvédelmi aktivista ellen, akik felhívták a figyelmet a cégnél tapasztalható visszásságokra. A tíz évig tartó per a fogyasztóvédők győzelmével végződött.)

Lukács Andrással szolidaritást vállalt a Védegylet, a Fair Világ Szövetség, a Magyar Természetvédők Egyesülete, a Tudatos Vásárlók Egyesülete és a Reflex Egyesület.

A Védegylet rendkívül fontosnak tartja, hogy jogerős bírói döntés védte meg a közélet tisztaságán őrködő kritikai nyilvánosságot. Közleményük szerint a fogyasztó- és környezetvédő önszerveződések kiemelkedő szerepet töltenek be abban, hogy a közhatalmi szerveket és multinacionális cégeket a nyilvánosság erejével kényszerítsék a jelenlegi és eljövendő nemzedékek érdekeinek figyelembevételére.

(forrás: NOL, MTI)

Lukács András
Lukács András
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.