Putyin újra belekeveredik a magyar kampányba?

Az orosz elnök másodszor is belebonyolódik a magyar választási küzdelembe a szocialisták oldalán - állapította meg egy moszkvai kutatónő csütörtökön.

Ljubov Siselina, a moszkvai Gazdaságkutató Intézet vezető munkatársa azt a bejelentést kommentálta az MTI érdeklődésére, hogy Vlagyimir Putyin elnök hétfőn Szocsiban találkozik Gyurcsány Ferenc magyar miniszterelnökkel. Az orosz elnököt most a magyar önkormányzati választás kampányába próbálják belerántani, ami egybeesik a magyar kormányfő vizitjével - vélte Siselina.

Ez az önkormányzati választás aligha tartozik Putyin fő gondjai közé ezen az őszön - ironizált az orosz kutató, aki már csak ezért sem gondolja, hogy Putyint a magyarországi voksolás befolyásolásának szándéka vezette volna, amikor meghívta Gyurcsányt Fekete-tenger parti rezidenciájára. Putyin abban érdekelt, hogy a két ország között jó kapcsolatok legyenek, nem pedig abban, hogy ő maga választási harc részesévé váljon - mutatott rá.

Az orosz elnök február végén, március elején éppen a magyar parlamenti választási kampány alatt járt Budapesten - emlékeztetett Siselina, aki szerint az lenne a kívánatos, hogy az orosz-magyar együttműködés mindkét ország valamennyi fő pártjának részvételére épüljön.

A magyar társadalom ugyanis gyakorlatilag két egyenlő részre oszlik politikailag, s ha Moszkva kimutatja rokonszenvét az egyik oldal iránt, akkor óhatatlanul ellenszenvessé válik a másik oldal szemében, amely bizonyos fokig talán még a jelenlegi magyar kormány gazdasági hibáiért is felelősnek fogja tartani - magyarázta.

Az orosz kutatónő a magyar (szocialista) kormánypártnál világos törekvést lát az Oroszországhoz fűződő kapcsolatok monopolizálására, az ellenzéknek a magyar-orosz párbeszédből való kiszorítására, noha már az ellenzék (a Fidesz) kormányzásának végén is meglehetősen konstruktív viszony alakult ki Budapest és Moszkva között.

Ezért a kapcsolatok nem nevezhetők teljesen "egészségesnek", még ha sokszorta jobban fejlődnek is mint Oroszország más kelet-közép-európai országokhoz fűződő viszonya - vélte Siselina, megjegyezve: Budapest nyugodt, pragmatikus, racionális politizálásával értékelődött fel Moszkva szemében az egykori szovjet tömb országai között.

(MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.