Évtizedek óta befejezetlen házak

Befejezetlen házak százai csúfítják évtizedek óta a várost. Egy 1998-as rendelet szerint a kivitelezést öt év alatt be kell fejezni, s ha nem sikerült, újabb engedélyt kell kérni. A korábban elkezdett épületekre viszont nincs korlátozás, bármeddig készülhetnek.

Hány évig lehet építeni egy házat? Ez az egyszerű kérdés akkor jut eszembe, amikor tíz-húsz éve készülő házakat látok a városban. Itt van például Óbudán, a Virág Benedek utcában ez a félköríves tetejű épület, amely a környékbeliek szerint ifjúsági szálló lesz, de valamiért nagyon lassan épül. Majdnem tíz éve, 1997-ben adták ki rá az engedélyt. Épp jókor. Ez volt ugyanis az utolsó olyan év, amikor még sem törvény, sem rendelet nem írta elő, mikorra kell befejezni egy házat. Ha valaki építési engedély birtokában, időben elkezdte a kivitelezést, akár évtizedekig szöszmötölhetett. Ronthatta a városképet a félig kész épület.

Ezen változtatott az úgynevezett 46/1997-es KTM rendelet, amely 1998. január 1-én lépett életbe. Ez már a munka megkezdésétől számítva öt évben maximálta az építési időt. Ha ennyi idő alatt a ház nem készült el, újra kell kérni az építési engedélyt. Ez azonban nem vonatkozott az 1998 előtt megkezdett kivitelezésekre. Azokra továbbra is az érvényes, hogy bármeddig elhúzódhatnak, ha egyébként folyamatosak. Az önkormányzatnak semmi eszköze nincs, hogy ösztönözze befejezésüket, legfeljebb a saját pénzén befejeztetheti.

A Virág Benedek utcai ifjúsági szálló nem is a leghoszszabb ideje készülő épület. Csak Óbudán körülbelül negyven olyan építkezés folyik, amelyre 1990 előtt adták ki az engedélyt. És száznál több, melyre 1998 előtt. Az illetékes ügyosztályon említenek egy emlékezetes esetet: van a kerületben egy családi ház, melyet 1978-ban kezdtek el építeni, de csak két-három éve készült el. Tehát negyed századon át dolgoztak rajta.

Példákat persze majdnem minden kerületből említhetnénk. A Várnegyedben már szinte nevezetességnek számít egy tizennyolc éve épülő ház. A XIII. kerületben, a Szent László utcában sokáig állt egy hétszintes épület szerkezetkészen, a tulajdonos halála miatt. Még 1996-ban adták ki rá az engedélyt, s egy új tulajdonos most fogja befejezni. Csepelen még húsz olyan építkezés van folyamatban, amelyet 1989 és 1997 között engedélyeztek. És van egy olyan is, amelynek építését 1983-ban hagyta jóvá a csepeli hivatal, majd 1986-ban Makovecz Imre tervei alapján módosítottak az engedélyen, s az épület - elvileg - még ma is ez alapján készül. Gyakorlatilag viszont 1993 óta nem nyúltak hozzá. Az illetékesek úgy nyilatkoznak, hogy a tulajdonos egyszerűen eltűnt, nem tudják felvenni vele a kapcsolatot. Pedig most már lassan veszélyteleníteni kellene az eddig elkészült részeket. Ezt valószínűleg az önkormányzat fogja megtenni, s a tulajdonos majd kifizeti, feltéve, ha viszszatér.

Az elhagyott ingatlanok tulajdonosainak felkutatása hosszú és költséges eljárás. Nem ritka, hogy külföldi örökösökről van szó, akik nem törődnek itthoni értékeikkel, soha nem is látták azokat.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.