Soros 50 millió dollárt ad az afrikai éhezés megfékezésére

George Soros amerikai milliárdos ötven millió dollárral támogatja azt az új mezőgazdasági segélyprogramot, amellyel az éhező afrikai falvak lakosságának túlélését biztosítanák - írta a The New York Times szerdán.

Soros ezzel kilépett hagyományos emberbaráti tevékenységének keretei közül, eddig ugyanis a demokrácia terjesztését és a jó kormányzást segítő programokat alapított, illetve támogatott. Az új kísérleti programot Jeffrey Sachs közgazdász találta ki és irányítja az afrikai szegénység enyhítésére.

Soros pénzét egyebek mellett műtrágya és minőségi vetőmag vásárlására fordítják 10 afrikai országban 33 falu megsegítésére. Az elképzelés szerint a falvak népessége több jövedelemhez juthatna, ha fokozni tudná az agrártermelés hatékonyságát. A támogatásból az analfabetizmust csökkentő iskolai képzésre és kórházak fejlesztésére is jut pénz.

Sachs programja, a Millenniumi Ígéret azon alapszik, hogy alapvetően olcsó technológiákat és módszereket exportálnak az éhező országokba. Ezek közé tartozik például a szúnyogháló a malária terjedése ellen vagy a kéményes tűzhely a füstmérgezések megelőzésére. Az adomány kapcsán Soros úgy nyilatkozott, meggyőződése, hogy a világon a szegénység nagyobbrészt a rossz kormányzás eredménye.

A The Washington Times a napokban arról cikkezett, hogy a magyar származású milliárdos aktívan részt vesz az amerikai belpolitikai életben. Azután, hogy 2004-ben már 24 millió dollárt költött George Bush elnök elleni, John Kerry megválasztását célzó kampányára, legújabb, a novemberi általános választások előtt dollármilliókkal támogat olyan baloldali propaganda intézményeket, mint például a moveon.org portál.

A Forbes magazin összeállítása szerint Soros 2004-ben a világ leggazdagabb embereinek listáján az 54. helyet foglalta el 7 milliárd dolláros vagyonával.

(MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.