Átalakítási támogatás az egészségügyi intézményeknek

Pályázat útján nyújt támogatást a kormány az egészségügyi intézmények átalakítására - ismertette a kabinet szerdai ülésén hozott döntést Molnár Lajos egészségügyi miniszter a kormányszóvivői tájékoztatón.

Az idén a költségvetési tartalékból származó, több mint ötmilliárd forintos keretből biztosítja a kormány az átalakítási támogatást az intézményeknek, a források megítélése a pályázatok számától és a pályázati céloktól függően változhat. Az átalakítási támogatás mértéke a tervezett struktúraváltáshoz és az intézmény nagyságához igazodik - fejtette ki az egészségügyi miniszter.  

Hozzátette: az intézményektől elsősorban a sürgősségi, daganatos, gyermek intenzív- és ügyeleti ellátás, a betegkomfort és előjegyzés, valamint az ambuláns ellátás támogatására, korszerű gazdálkodási formák bevezetésére, ápolási, krónikus és rehabilitációs ágyak létrehozására, továbbá a betegek szállítási lehetőségeinek megteremtésére várnak pályázatokat.

Molnár Lajos közölte: az átalakítási támogatás odaítélése és kiutalása már októberben megkezdődik és 2006 végéig tart, ezt követően az uniós pénzekből folytatják a szerkezetátalakítást.

Működési támogatást kaphatnak az elkövetkező három hónapban a struktúraátalakításban kulcsszerepet kapó centrumok és szakmai területek - fűzte hozzá. Mint mondta, az átalakítási támogatás odaítéléséről és a pályázati feltételekről szakemberek és tapasztalt intézményvezetők részvételével a napokban megalakuló bizottság dönt. Közölte azt is: a támogatást nem megfelelő célra felhasználó intézményeknek 2007. december 31-ig kell visszafizetnie a rendelkezésükre bocsátott pénzt.

(MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.