A Siemens hozzájárul a Combino-szerződés nyilvánossá tételéhez

A Siemens Zrt. szerdán reggel szóban adott tájékoztatása szerint hozzá fog járulni a Combino villamosok szállítási szerződésének nyilvánosságra hozatalához - közölte a BKV.

A Siemens tájékoztatása alapján a közlekedési vállalat a nap folyamán "megteremti a szerződésbe történő betekintés lehetőségének feltételeit" - olvasható a távirati irodához eljuttatott közleményben. Mint írják, az érdeklődők előzetes regisztrációt követően a BKV Zrt. Akácfa utcai Székházában tekinthetnek be a szerződésbe.

A BKV Zrt. kedden levélben fordult a Siemens Zrt.-hez azért, hogy a Combino villamosok szállítási szerződése nyilvánosságra hozható legyen. Közleményükben azt írták: kedvező válasz esetén betekintési lehetőséget biztosítanak az érdeklődőknek.

Demszky Gábor főpolgármester szombaton jelentette be: amennyiben valamelyik Combino a következő időszakban akárcsak öt percre is meghibásodik, visszaküldik a Siemensnek. A főpolgármester elmondta, hogy a Városháza kész jogi lépéseket is megfontolni a villamosok meghibásodása miatt. Hangsúlyozta, hogy a Combinókat vissza kell vonni, ha a körúti forgalmat nem lehet velük zavartalanul lebonyolítani.

Farkas Szilvia, a Siemens Zrt. kommunikációs igazgatója akkor elmondta: a Combino villamosok műszaki állapota és "rendelkezésre állása" megfelel a szerződésben meghatározott feltételeknek. Különleges javítási intézkedés jelenleg nem indokolt.

Demszky Gábor főpolgármester hétfőn arra kérte Garadnai Andrást, a BKV Zrt. elnökét, hogy foglaljon állást a Combino villamosok meghibásodásáról, arról, hogy fenntartható-e a Siemensszel kötött szerződés.

Wintermantel: feljelentik Demszkyt, ha nem mutatja be a szerződést

Büntetőfeljelentést tesz Demszky Gábor főpolgármester ellen a Fidesz, ha záros határidőn belül nem hozza nyilvánosságra a Combino villamosok beszerzésének szerződését - jelentette be Wintermantel Zsolt, a Fidesz fővárosi képviselője az egyik budapesti villamosmegállóban tartott sajtótájékoztatóján.

"Néhány nap türelmi időt tudunk adni a főpolgármester úrnak" - mondta, hozzátéve, abban bíznak, hogy a városvezető betartja a jogszabályokat, így nem kell jogi lépést tenniük ellene; "mi bízunk abban, hogy a főpolgármester nem próbálja a választásokig elhúzni ezt az ügyet" - fogalmazott.

Ha mégsem történne meg az általuk kért lépés, akkor az adatvédelmi törvény azon passzusa alapján kezdeményeznék az eljárást, amely a közérdekű adatokkal kapcsolatos tájékoztatási kötelezettség nem teljesítését - legfeljebb két év szabadságvesztéssel, közmunkával vagy pénzbüntetéssel sújtható - vétségnek minősíti.

A Ki megy börtönbe a Combinók miatt? témájú eseményen Wintermantel azt mondta, hogy "eddig egy tragikomédiáról beszélhettünk, egy negyvenmilliárdos színjátékról, most azonban azzal, hogy Demszky Gábor és a főváros titkolja a beszerzéssel kapcsolatos szerződést, ez már felveti a büntetőjogi kategóriát is".

Mivel a beszerzést közpénzből fizették, a szerződés közérdekű adatnak minősül, ezért "a fővárosnak kutya kötelessége, egy jogállamban pedig elvárható feladata, hogy ezt a szerződést nyilvánosságra hozza" - fogalmazott a fideszes politikus.

(MTI)

Combino kanyarban
Combino kanyarban
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.