Fegyelmit kér a katasztrófavédelem vezetője a műegyetemi tűz miatt

Szakmai hibákat is megállapított az a vizsgálat, melyet a műegyetemi tűz ügyében indított a katasztrófavédelem. Tatár Attila főigazgató fegyelmi eljárást kér a fővárosi tűzoltóparancsnoktól. A fővárosi önkormányzat városrendészeti bizottságának elnöke szerint független szakértői vizsgálatra van szükség.

Szakmai hibákat, hiányosságokat is megállapított az a vizsgálat, melyet a műegyetemi tűz keletkezése és a három tűzoltó halála miatt indított az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF); Tatár Attila főigazgató személyi felelősségre vonást, és fegyelmi eljárást kér a fővárosi tűzoltóparancsnoktól - mondta a vizsgálati eredményt ismertető szerdai sajtótájékoztatóján az OKF vezetője. A vizsgálat szakmai hiányosságokat állapított meg a híradó-ügyeleti munkában, a tűzoltás-vezetésben, valamint azt is, hogy két tűzoltó nem rendelkezett a beosztásához szükséges teljes körű szakmai képesítéssel - mondta Tatár Attila altábornagy.

Hozzátette: az OKF a tűzoltás, a mentés végrehajtásának szakszerűségét, a parancsnoki tevékenységet, valamint a halálesetek, sérülések okait és körülményeit, illetve az állomány kiképzettségének, felkészültségének fokát vizsgálta, és az eredmények függvényében azt javasolja a fővárosi tűzoltóparancsnoknak, hogy saját hatáskörében, indítson vizsgálatot a személyi felelősség fokának megállapítása érdekében.

A főigazgató kijelentette: a fővárosi tűzoltók nem alulképzettek, mindössze két tűzoltónál állapítottak meg hiányosságot, és a szakmai hibák külön-külön nem voltak ok-okozati összefüggésben.

Független vizsgálatot kér a fővárosi szakbizottság

Független szakértői vizsgálatra van szükség az augusztus 8-ai műegyetemi tűzzel kapcsolatban, mivel a katasztrófavédelem kedden kiszivárogtatott vizsgálati jelentése és a Fővárosi Tűzoltóparancsnokság vizsgálata gyökeresen eltérő megállapításra jutott - nyilatkozta a fővárosi önkormányzat városrendészeti bizottságának elnöke.

Danielisz Béla (MSZP) az MTI-nek szerdán elmondta: "felháborító, elfogadhatatlan" eljárásnak tartja, hogy a katasztrófavédelem vizsgálati megállapításairól a szolgálat szóvivője az előtt nyilatkozott, hogy az anyagot megkapta volna a tűzoltóságot fenntartó önkormányzat vagy a főpolgármester.

Az elnök szerint "ez a kiszivárogtatási módszer az egész vizsgálat objektivitását megkérdőjelezi". Minősíti e vizsgálatot az is, hogy azt nem egy tűzoltó, hanem egy polgári védelmis tábornok vezette - tette hozzá.

Danielisz Béla visszautasítja a vizsgálat azon megállapításait, miszerint szakmai hibák láncolata okozta volna a három tűzoltó halálát. A vizsgálat szabálytalanságokat állapított meg a híradó ügyeleti tevékenység terén, gyengének minősítette a parancsnoki irányítást, s úgy találta, hogy a tűzoltók beosztásukhoz képest alulképzettek voltak. A szocialista politikus hangsúlyozta: ez az utóbbi kitétel egyenesen kegyeletsértő a három hősi halott tűzoltóra nézve. Rámutatott, hogy az ország több mint 100 önkormányzati tűzoltóságához hasonlóan a Fővárosi Tűzoltóparancsnokságon is kiváló a munkatársak szakmai képzettsége.

Danielisz Béla úgy véli, hogy a katasztrófavédelem és a tűzoltóság vizsgálatának ellentétes megállapításai miatt, akár nemzetközi szakemberek bevonásával is, egy tárgyilagos vizsgálatot kellene lefolytatni. Ezt a szakminiszternek és a főpolgármesternek közösen kellene kezelnie - jegyezte meg.

Az augusztus 8-ai tűz keletkezésének éjszakáján elrendelt vizsgálatokra Tatár Attila altábornagy, a katasztrófavédelem főigazgatója egyhónapos határidőt szabott. A rendőrség államigazgatási eljárás keretében vizsgálja a tűzoltók halálának körülményeit, de hogy konkrétan mi okozta a tüzet azt egyelőre sem a rendőrség, sem a fővárosi tűzoltóság nem tudta megállapítani. (MTI)

Füstmérgezést kapott társukat mentik a tûzoltók a mûszaki egyetemnél
Füstmérgezést kapott társukat mentik a tûzoltók a mûszaki egyetemnél
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.