A Combino szerződésének titkolása bűncselekmény?

Bűncselekménynek is minősülhet, ha a Combino villamosok beszerzésére vonatkozó szerződést a felek nem hozzák nyilvánosságra - nyilatkozta a TV2nek tegnap Péterfalvi Attila, adatvédelmi biztos. Az ombudsman szerint a megállapodást azért kötelesek felfedni, mert a beruházás közpénzből folyik, ennek részletei nem lehetnek titkosak. Péterfalvi ezt annak kapcsán mondta, hogy ellenzéki politikusok sikertelenül szorgalmazták a szerződés bemutatását. Mint ismert, a 40 milliárd forintért vásárolt villamosok közül több, többször is felmondta a szolgálatot.

Demszky Gábor főpolgármester szombaton bejelentette: ha újabb hibát észlelnek, a villamosokat visszaküldik a Siemensnek. A BKV tegnap kérte a gyártót, egyezzen bele a szerződés nyilvánosságra hozatalába.

Vitézy Dávid, a Városi és Elővárosi Közlekedési Egyesület szóvivője szerint nem meglepő a "takargatás", a szerződés részleteiből ugyanis kiderülhet, hogy a hibák miatt mennyi kártérítés illetné meg a fővárost. Fény derülhet arra is, amit szakmai berkekben rebesgetnek: a Siemens a megengedettnél nehezebb villamosokat hozott Budapestre, s ezért fizetési kötelezettség is terheli. Elképzelhető azonban, hogy ezt a főváros kérésére két héttel korábbi szállítással kerülte meg. Ha ez így van, érthető a kapkodás, amelyre a hibák kapcsán a gyártó hivatkozott - mondta. (N. H. E.)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.