Zöld lepedővel letakarva

"Türelmesen várom, hogy a betegjogi képviselőket az egészségügyi személyzet kezdje partnerként látni, de azt kell mondanom, legalábbis magamról, hogy ettől még távol vagyok." Úgy vagyok ezzel én is, mint B. M. betegjogi képviselő, aki nemrég egy rádióműsorban mondta ezt.

Most például a mindannyiunk bőrére játszott egészségügyi reform/megszorítós háború közleményeit kellene megfejteni, mert azokat egyre inkább rejtjelezik. Partnerségről szó sincs.

Az, hogy vérre megy a játék, nem olvasmányosságot szolgáló fordulat, hanem magyarra fordítása a ténynek, hogy nálunk arányosan nagyságrenddel több műtétet végeznek, mint általában Európában. A zöld könyv szerint azért, mert a kórházaknak így éri meg. A beteget viszont elég emlékeztetni arra a néhány pillanatra, amikor egy szál zöld lepedőbe takarva tolják végig a hajnali folyosón - financiális okokból. Nem lenne baj, ha az oda vezető útról is tudnánk valamit, de egyelőre folyamatos a bemorfiumozás.

És vajon mit mond a miniszter, odacsapva a kórházaknak, hogy ha kevés a pénz, ne fogadjanak területen kívüli betegeket? Valószínűleg azt, hogy például a nőgyógyászok ne vigyék be a kórházukba a magánpácienseiket. De ilyen csúnyán itt nem beszélnek.

Mit jelent az, hogy eltörlik a kötelező kamarai tagságot? Azt, hogy kihúzzák a szőnyeget a minden változás ellen céhes elszántsággal verekedő kamarák alól. Sőt, a minisztert idézve: "Tessék nekem megmutatni, Európában hol jelenhet meg olyan cikk a kamara weboldalán, hogy ennek a kormánynak el kell tűnnie?" Ha nem lesz kötelező a tagság, elmarad a tagdíjak fele is, elcsendesedik hát a kamara. Ez is csak rejtjelezve jelenik meg. Találjuk ki, ki mit akar.

Miképpen van az, hogy a színlelt szerződések és az orvosi hálapénz egy ponton találkoznak? Ott, ahol nem kell utánuk adózni, ahol nem jut belőlük a társadalombiztosításnak, az egészségügyi rendszernek. Ha valaki hozzájuk nyúlna, az viszont az egészségügy ellensége. De más sem kap. Tudják-e az ápolónők vagy a műtősfiúk, hogy mennyi a főorvosi hálapénz, kapnak-e belőle? A vendéglőben van visszaosztás. Banális a megközelítés? Erre vágynék.

Hogy megértsem, miként függ össze a briliánsan hangzó 95 százalékos volumenkorlátozási szabály - amely ráadásul váratlanul visszamenőleges - azzal a ténnyel, hogy a kismamát hazaküldi a kórházi asszisztens a magzati rendellenességek kiszűrésére hivatott AFP-vérvizsgálatról, mondván, próbálkozzon a háziorvosnál, vagy várjon. (Napi hír.)

Miként lehetséges, hogy nagy kórházakban nem kezdik meg a daganatos betegek kezelését, miközben az országos intézet vezetője azt mondja, nem tud problémáról, ők mindenkit meggyógyítanak? Attól tartok, hogy a kórházak üzennek a kábán kóválygó betegekkel egymásnak meg a miniszternek. A beteggel, aki még mindig mindenkinél jobban bízik az orvosában. Abban is, aki a szentestét átteszi 25-ére, ha eset van (nem kevesen döntenek így), és abban is, aki előbb számol, aztán vág.

A máig élő bizalom viszont továbbra sem a megértésen alapul. Egyben talán bízhat a magyar beteg is: ha már kellőképpen megutálja majd a vizitdíjat, felbukkanhat az új rendszerben a magánbiztosító, aki átvállalja ezt tőle. Érteni nem fogja, de azért szereti. Mint gyermek a Fagiforban a fahéjat.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.