Orbán elhalasztotta amerikai útját

Amerikai kérésre október 1-je utánra halasztották Orbán Viktor eredetileg szeptemberre tervezett egyesült államokbeli útját - jelentette washingtoni tudósítónk. A Fidesz elnökének élő meghívása van George H. W. Bushtól, a jelenlegi elnök apjától. Lapunk úgy tudja, hogy George Herbert Walker, az Egyesült Államok volt budapesti nagykövete, az idősebb Bush unokatestvére támogatta azt a Fidesz-kezdeményezést, hogy az útra még az önkormányzati választások előtt kerüljön sor. Orbán Martonyi János társaságában Maine-ben kereste volna fel a volt elnököt, New Yorkban üzleti körök képviselőivel találkozott volna, és Washingtonba is szeretett volna ellátogatni, hogy a külügyminisztériumban tárgyaljon, illetve előadást tartson egy jobboldali agyközpontban.

Az úttal vélhetően demonstrálni akarták Orbán nemzetközi tekintélyét, másrészt elő akarták készíteni a kapcsolatok újjáépítését a Republikánus Párt hagyományos konzervatív szárnyával. A Fehér Házban jelenleg a neokonzervatívok akarata érvényesül, akik az iraki magyar szerepvállalással való szembeszegülése és a közép-európai stabilitást nem eléggé támogató politikája miatt korábban lényegében leírták Orbánt. A Fideszben feltehetően már a 2008-as amerikai elnökválasztás utánra és a 2010-es magyar választási kampányra gondolva terveznek, ám nem lesz könnyű dolguk: Orbánnak a demokraták és a külügyi apparátus részéről is ellenszéllel kell megküzdenie. Az is felmerült: az ellenérzések eloszlatására könyvírás céljából vagy előadássorozatra többször is Washingtonba utazna. Orbán különben szeret Amerikába látogatni: tavaly Coloradóban nyaralt, 2004-ben pedig a clevelandi magyarokat kereste fel.

A Walker-család meghívása változatlanul él, Orbán látogatását pusztán elhalasztották - nyilatkozta lapunknak Deutsch-Für Tamás. A Fidesz elnökének kabinetfőnöke szerint a meghívás a mostani hétvégére szólt, magánjellegű lett volna, de miután a Walkerékkel szomszédos Bush-családnak más elfoglaltsága akadt, elhalasztották az utazást. Munkatársunk felvetésére, hogy esetleg az önkormányzati választások miatt halasztották el Orbán meghívását, Deutsch-Für Tamás úgy reagált, hogy a választás időpontja már a meghíváskor is ismert volt.

Orbán Viktor
Orbán Viktor
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.